• Bianca en Louis uit Rotterdam.
• Bianca en Louis uit Rotterdam. Foto: Adri Verhoeven

'Nul-op-de-meter'-woningen bijna klaar

stolwijk • De toekomstige bewoners van de veertien gasloze 'nul-op-de-meter'-woningen aan de Weide Groenhove en Griend in Stolwijk mochten vrijdag vast een kijkje nemen in één van de huizen.

Het gaat om ruime eengezinswoningen (sociale huur) die binnen een paar weken worden opgeleverd en waar op het eerste gezicht niets bijzonders aan is te zien. Maar schijn bedriegt, want de nieuwe huurders krijgen straks een woning die dankzij een prima isolatie, zonnepanelen op het dak en een slimme zuinige warmtepompinstallatie helemaal zelf in hun energiebehoefte kunnen voorzien. De huizen zijn volgens projectleider Peter Hoogervorst van Groen Wonen Vlist zo gebouwd dat het netto energiegebruik van elke woning op nul uitkomt. "Bij een nul-op-de-meter-woning is het de bedoeling dat de in- en uitgaande energiestromen (nodig voor verwarming/koeling van de woning, warm water en gebruik van huishoudelijke apparatuur) in balans zijn." Daarvoor moest de woningbouwvereniging overigens wel diep in de buidel tasten. "Per woning is er 27.000 euro extra geïnvesteerd om dit resultaat te bereiken."

Wonen in een huis met nul-op-de-meter vergt wel wat inspanning van de bewoners. Hoogervorst: "Daarom zullen we hen in de toekomst nog wel begeleiden, hun gebruikersgedrag monitoren en hen aansporen om met respect voor de installatie de energiestromen in huis te behandelen."

Spannend

Bianca en Louis uit Rotterdam hopen nog voor de jaarwisseling hun woning aan de Groenhove 56 te betrekken. "We zijn zo blij en hebben veel geluk gehad", laat het stel weten. Louis vindt het 'best spannend' om de installatie te bedienen. "We kijken wel of het lukt om het huis in de wintermaanden lekker warm te krijgen", lacht hij. Voor Bianca kan het nu al niet meer stuk. "We gaan van een triple Z-woning in het oude Rotterdam naar een triple A-woning in Stolwijk. Geweldig toch?"


Adri Verhoeven