Hoop op kortere wachtlijst

krimpenerwaard • De wachttijd voor een huurwoning in de gemeente Krimpenerwaard bedraagt een half jaar.

De gemeente is wettelijk verplicht dertig procent van het aanbod van de vijf woningcorporaties te benutten voor mensen die op medische gronden prioriteit krijgen, statushouders en ex-gedetineerden. Wethouder Leon de Wit hoopt dat toekomstige woningbouw de wachtlijst zal inkorten.

Hij heeft de woningcorporaties uitgenodigd om op 11 december een convenant over de prestatieafspraken voor de komende vier jaar te ondertekenen.

QuaWonen beschikt over 4.200 huurwoningen en vier kleinere corporaties hebben 2.000 woningen in hun bezit. Vanwege investeringen en andere grote uitgaven ligt intensievere samenwerking voor de hand.

"Het zou makkelijker zijn als ik slechts één of twee formulieren hoef te ondertekenen, maar dat hangt af van de bereidheid tot een fusie. Daar ga ik niet over", zei De Wit.

Naast de vijf corporaties hebben Vestia en Woonzorg huurwoningen in de Krimpenerwaard in hun portefeuille.

Verduurzaming behoort tot de toekomstige opdrachten. In de wijk Bovenkerk in Stolwijk worden de eerste gasloze huurwoningen gerealiseerd tegen een huurprijs van 597 euro. In het convenant wordt ook preventieve actie tegen eventuele huisuitzetting opgenomen. "Door problemen eerder te signaleren en instanties in te schakelen kan je oplopende huurschuld wellicht voorkomen", aldus de wethouder.

Pieter van der Laan