• De Algerabrug is al jaren de bottleneck in de regio.
• De Algerabrug is al jaren de bottleneck in de regio. Foto: Floris Bakker

'Geweldige kans voor dit gebied'

Extra oeververbinding Rotterdam

krimpenerwaard • De komende anderhalf tot twee jaar wordt gewerkt aan een plan waarin staat hoe de verbinding er uit moet gaan zien en waar die komt te liggen.

De twee potentiële locaties zijn Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpen. Ook moet er gekozen worden voor een brug of tunnel. Het Rijk zal 200 miljoen euro in de verbinding steken, van de regio wordt 280 miljoen euro verwacht. Wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard zegt 'ontzettend trots te zijn'. "Ik zie het als een geweldige kans voor ons gebied. De verbinding tussen Krimpenerwaard en Ridderkerk zorgt voor een betere ontsluiting en bereikbaarheid van de Krimpenerwaard. Graag gaan we met iedereen in gesprek. We hebben wat te bieden: een verbinding met een prachtig landelijk gebied, ruimte voor recreatie, 200 hectare aan verstedelijkingsmogelijkheden en de krachtige Krimpenerwaardse arbeidsethos."

Ook haar collega Anthon Timm van Krimpen aan den IJssel spreekt van een positieve ontwikkeling. "De mogelijke verbinding kan de problemen bij de Algera-corridor oplossen en een belangrijke bijdrage leveren aan de doorstroming bij de Van Brienenoordbrug. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel verkeer vanuit de Krimpenerwaard richting Rotterdam-Zuid rijdt en vice versa." Toch waakt hij voor teveel euforie. "Het is een eerste stap naar hopelijk een mooi resultaat."


Uit onderzoek is gebleken dat een verbinding tussen Krimpenerwaard en Ridderkerk - de A38-variant - veel voordelen biedt. Die vergroot de capaciteit van de infrastructuur en dus van de bereikbaarheid van met name Krimpen aan den IJssel. Er wordt gesproken over een 'inhaalslag', omdat verstedelijking al heeft plaatsgevonden. De verbeterde bereikbaarheid zou ook de relatie tussen de Krimpenerwaard (Stormpolder) en de Drechtsteden versterken. Het gaat om 'twee toplocaties binnen het maritiem cluster', die met elkaar worden verbonden. Er ontstaan ook betere kansen voor mensen in Rotterdam-Zuid. Veel maritieme bedrijven zoeken personeel in de metaal en techniek, op LBO- en MBO-niveau. Risico's zijn er ook. Zo zet een oeververbinding mogelijk de deur open voor verstedelijking van de Krimpenerwaard op lange termijn. Dit wordt als 'ongewenst' beschouwd.

Over de eventuele oeververbinding was afgelopen periode veel te doen toen het Krimpenerwaards college van B en W het gebied tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel aanwees voor grootschalige woningbouw. Dit als 'wisselgeld' voor de gewenste verbinding om de Algerabrug te ontlasten. Het leidde tot veel commotie en zelfs tot een politieke crisis. Inmiddels heeft het college ervoor gekozen de 200 hectare 'bouwgrond' over heel de Krimpenerwaard uit te smeren.