Scheidend theaterdirecteur geridderd

gouda/haastrecht • Nel Oskam is vorige week maandag een avond lang in de spotlights gezet ter ere van haar afscheid als directeur-bestuurder van de Stichting Schouwburgcomplex Gouda. Hoogtepunt was de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In een zaal gevuld met vrienden, familie en artiesten werd de inwoonster van Haastrecht tijdens een avondvullend programma toegezongen en toegesproken door collega's uit het vak en diverse artiesten. De door Paul de Leeuw gepresenteerde avond werd sfeervol geopend door flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel. Bert Visscher en Richard Groenendijk zorgden voor een vrolijke noot en muziek was er onder anderen van huidige en oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland.

Uit handen van de directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ontving Nel Oskam het erelidmaatschap van de VSCD. Zij is de eerste die deze onderscheiding ten deel valt.

Ovatie
Als klap op de vuurpijl richtte burgemeester Milo Schoenmaker het woord tot de afzwaaiende directeur en nodigde haar voor het eerst die avond uit op het toneel. Daar kreeg zij een koninklijke ridderorde opgespeld en mocht zij een staande ovatie in ontvangst nemen van het publiek, bestaande uit diverse artiesten, zoals Bram van der Vlugt, Jan Rot, Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge en Boudewijn de Groot en directies van veel andere theaters en impresariaten.

Nel Oskam was 41 jaar in dienst van de Goudse Schouwburg, de laatste 33 jaar als directeur en programmeur. Vrijwel bij elke voorstelling was ze aanwezig om artiesten en publiek te ontmoeten.