• Karin Haighton, de nieuwe voorzitter van Koor Vriendschap uit Berkenwoude.
• Karin Haighton, de nieuwe voorzitter van Koor Vriendschap uit Berkenwoude. Foto: Jan Timmer

Karin Haighton is trots op 'Vriendschap'

berkenwoude • Karin Haighton voelt zich een bevoorrecht mens als voorzitter van zangvereniging Vriendschap uit Berkenwoude. Ze volgde in die functie Addy van Vredendaal op.

"Een hele eer", stelt de 35-jarige preses vast. "Addy is een moedige, ambitieuze vrouw die enorm veel betekend heeft voor het koor en nog steeds trouwens. Ze heeft Vriendschap samen met dirigent Cees-Willem van Vliet grote stappen voorwaarts laten zetten. Zo kwamen zij onder andere met vernieuwende concertprogramma's aan de hand van thema's: prachtige projecten die ervoor zorgden dat het koor nieuwe aanwas kreeg en kon uitgroeien tot 51 leden. En dat in een tijd waarin je om je heen ziet dat zanggezelschappen het steeds moeilijker hebben om overeind te blijven. Ook groeide in de loop der jaren de kwaliteit van Vriendschap. We zijn geen professioneel koor, maar schurken zo langzamerhand wel tegen het semi-professionalisme aan vanwege onze instelling en organisatievermogen."

Zelf sloot Karin Haighton zich drie jaar geleden aan bij Vriendschap. "Mijn man en ik kwamen in Berkenwoude te wonen en ik googlede op 'koren'. Daar rolde Vriendschap uit naar voren. Daarvoor was ik lid geweest van enkele kerkkoren in Rotterdam. De uitdaging die ik bij Vriendschap vond, maakte me enorm enthousiast. Wat ik daarnaast mooi en bijzonder vind aan ons koor is de gemêleerdheid: van twintigers die nog studeren of net aan een baan begonnen zijn tot mensen die met pensioen zijn of al kleinkinderen hebben. We hebben met elkaar twee dingen gemeen: we houden van zingen en we gaan voor Vriendschap."

Binnenkort - op vrijdag 16 en zaterdag 17 november -voert Vriendschap haar Concerten bij Kaarslicht uit in de dorpskerk van Berkenwoude. Het publiek mag rekenen op een intieme en feërieke ambiance. Naast 'The Armed Man' klinkt 'The Woman's Voice', werken van vrouwelijke componisten die zelden voor het voetlicht worden gebracht. In het 100ste sterfjaar van één van de eerste grote vrouwelijke Franse componisten, Lily Boulanger, brengt Vriendschap een bijzonder programma met werken van onder anderen Hildegard von Bingen, Lily Boulanger, Imogen Holst en hedendaagse componisten als Cecilia McDowall en Jenni Brandon, Rita Hijmans en Erika Budai. Sopraan Wendy Roobol is te zien en te horen als soliste, Jeoen Liedorp begeleidt het koor op piano. "De toegang tot de concerten is gratis, maar het is verstandig om vooraf te reserveren", weet Karin Haighton uit ervaring. Bezoekers zijn altijd welkom om een vrijwillige bijdrage te doen. De concerten bij Kaarslicht vinden plaats op vrijdag 16 november om 20.15 uur en zaterdag 17 november om 15.00 en 20.15 uur. Meer informatie: www.zangverenigingvriendschap.nl

Jan Timmer