• Jubileum-Klupavond met muziek en vrolijke intermezzo's.
• Jubileum-Klupavond met muziek en vrolijke intermezzo's. Foto: adri verhoeven

Klup Stolwijk viert 25-jarig jubileum

stolwijk • Het was woensdagavond feest bij 'Klup', aan het Kerspelpad in Stolwijk. Samen met de vrijwilligers vierden de deelnemers, allen met een verstandelijke beperking, het 25-jarig bestaan van hun wekelijkse uitje in Stolwijk.

De band 4-Fun was uitgenodigd om de feestvreugde muzikaal te omlijsten. Dansen, zingen, muziek maken en genieten van een hapje en drankje waren de ingrediënten van een geslaagde avond.

Klup Stolwijk is onderdeel van De Klup in Gouda, dat al meer dan 45 jaar activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio organiseert. Speciaal voor mensen uit Stolwijk en directe omgeving is er in hun dorp ook een wekelijkse ontspanningsavond, waar ongeveer dertig deelnemers steevast gebruik van maken. Het leeuwendeel van de activiteiten wordt gedaan door vrijwilligers, waar nodig ondersteund door een beroepskracht.

Al snel gaan woensdagavond bij de meeste deelnemers de voetjes van de vloer en wordt er enthousiast gedanst en geklapt. Waar nodig brengen de vrijwilligers ook de rolstoelgebonden feestgangers naar de dansvloer, zodat ook zij zich in het feestgedruis kunnen storten. Deelnemer Ronald van Es uit Schoonhoven heeft het prima naar zijn zin. "Ik kom hier om de week en vind het altijd heel gezellig". Naast muziek luisteren zijn knutselen en de Sinterklaasviering voor Ronald favoriet. Ronald's vaste vriend Albert Jan Houweling is ook van de partij. Hij vertelt vol trots dat hij samen met Ronald bij de Spar in Ammerstol werkt. Maar de woensdagavond houdt hij vrij. "Ik vind vooral bingo leuk, omdat ik dan wel eens een cadeautje win". Ook voor pannenkoeken eten kun je hem altijd uitnodigen. Terwijl Albert Jan weer ongestoord verder kleurt aan zijn tekening roept hij nog: 'schrijf maar in de krant dat de Klup zeker moet blijven. Dit is het leukste wat er is."

Vrijwilligster Pieta v/d Berg snapt dat iedereen het bij Klup naar zijn zin heeft. "Als het even kan ben ik hier op de woensdagavond te vinden om samen met de deelnemers te knutselen of andere activiteiten te organiseren. Steeds weer die blije, dankbare koppies: dat geeft mij ook weer energie".

Miranda Terlouw is als vrijwilligster al een ouwe rot in het vak. Naast haar fulltime baan in de bouw maakt ze elke woensdagavond vrij om bij de Klup te helpen. Verkleedpartijen, spelletjes spelen of dansen: voor Miranda kan het niet gek genoeg. "Vanaf het moment dat ik hier jaren geleden binnenkwam, was ik verkocht."

Ze hoopt dat meer mensen de stap willen zetten om zich aan te melden als vrijwilliger. Voor meer informatie: Mieke van Veen, 0182-527566/miekevanveen@deklupgouda.nl

Adri Verhoeven