Afvalstoffenheffing in Lopik 10 euro duurder

lopik • De gemeenteraad van Lopik heeft unaniem besloten om het basisbedrag van de afvalstoffenheffing 2019 met 10 euro te verhogen tot 110 euro per aansluiting.

De afvalstoffenheffing mag structureel niet meer opbrengen dan de kosten die worden gemaakt voor het inzamelen en verwijderen van afval en alle werkzaamheden die daarmee samenhangen. Op dit moment zijn de inkomsten structureel lager dan de uitgaven. Doordat de opbrengst al een aantal jaren niet is verhoogd en de vaste lasten blijven stijgen, is het tarief niet meer kostendekkend. Reden om het basisbedrag met 10 euro te verhogen.

Daarnaast wil politiek Lopik een extra financiële prikkel geven om het scheidingsgedrag te verbeteren. In 2018 zijn de tarieven voor grotere inhoudsmaten van de minicontainer naar boven bijgesteld, terwijl de kleinere inhoudsmaten voordeliger werden. Hierdoor was een flinke toename van de inzameling te zien. Ook lijkt het erop dat het verstrekken van de GFT-keukenafvalbakjes effect heeft gehad.

De inzameling van GFT is met 69 ton over een periode van acht maanden gestegen. De inzameling van PMD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) is gedurende zeven maanden met ruim 25 ton toegenomen. Oud papier blijft ondanks een landelijke trend van daling op een constant niveau. De inzameling van restafval is over een periode van acht maanden met 58 ton gezakt. Wethouder Gerrit Spelt: "In de eerste acht maanden van 2018 zien we ten opzichte van 2017 de hoeveelheid restafval per inwoner nog steeds een dalende trend vertonen. Daarmee blijken de maatregelen effect te hebben. Het gaat echter nog niet snel genoeg om de doelstelling in 2020 te bereiken. Om die reden wordt nu voorgesteld om de tarieven van de afvalstoffenheffing nog verder te differentiëren. Deze financiële prikkel is bedoeld om slecht of niet scheiden van huishoudelijk afval verder te ontmoedigen."