Spot4Kids hoopt op bruggetje

lopik • Burgemeester Laurens de Graaf nam donderdagmiddag op uitnodiging van enkele kinderen een kijkje op kinderdagverblijf Spot4kids. Inzet was een veilige oversteek naar het dorp.

"De gemeente heeft besloten een onderzoek in te stellen naar de onveilige verkeerssituatie op de Dorpstraat", verklaart Bea de Vos namens Spot4kids. "Wij verzoeken de gemeente dit onderzoeksgebied uit te breiden naar de Lopikerweg Oost 5, waar Spot4kids gevestigd is. Hier worden dagelijks 75 kinderen gebracht en gehaald, waarbij de ouders met kinderen een stuk over de Lopikerweg moeten rijden, lopen of fietsen." De kinderen en het personeel waren donderdag aanwezig om de burgemeester op een creatieve manier te ontvangen en met hem in gesprek te gaan.


Zoektocht naar verzetskranten

benschop • Leo van Doesburg is op zoek naar verzetsblaadjes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Benschop verschenen zijn.

De oud-Benschopper doet voor de Documentatiegroep '40-'45 een aanvullend onderzoek naar het werk van de Benschopse verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog: "Het gaat daarbij om het zoveel mogelijk boven tafel halen van informatie die de verzetsgroep verspreidde in Benschop en omstreken. Hiervoor ben ik op zoek naar documenten uit het dagelijks leven uit Benschop tijdens de verzetsjaren en naar kopieën of originelen van de verzetsblaadjes 'Nederland en Oranje' en 'Neerland zal herrijzen'. Ook heeft een evacué uit Ooltgensplaat in Benschop getypte velletjes verspreid. Die zou ik eveneens graag willen hebben."
De bedoeling hiervan is om naast het onderzoek de materialen te bundelen en misschien te publiceren. "Ik ben al langere tijd gefascineerd door het verzet tijdens de oorlogsjaren in het dorp waar ik geboren en getogen ben. Ik heb dan ook met veel belangstelling het door Bram de Graaf geschreven boek over het verzet in Benschop gelezen. Door aanvullend onderzoek te doen hoop ik bijzondere stukken voor het nageslacht te bewaren. Nu kan het immers nog. Originelen wil ik eventueel tegen betaling overnemen." Wie Leo van Doesburg wil helpen kan contact opnemen via: leovandoesburg@gmail.com of 0032-491736456.


Opening speeltuin De Lansing

benschop • Wethouder Gerrit Spelt opent morgen (woensdag) om 15.30 uur de speeltuin aan De Lansing in Benschop. De inrichting van de speeltuin is geheel ontworpen en tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners van de nieuwbouwwijk Benschop Oost.

Om hen meer te betrekken bij de inrichting van hun woonomgeving werd de commissie 'Spelen Benschop Oost' samengesteld, waarvoor bewoners zich vrijwillig aanmeldden. Wethouder Gerrit Spelt: "In een aantal bijeenkomsten werd met elkaar besproken hoe de speelplek vormgegeven zou worden. Er is gezamenlijk een programma van eisen opgesteld." Op basis daarvan heeft de gemeente Lopik drie ontwerpen laten maken door drie verschillende leveranciers. Uiteindelijk heeft de commissie gekozen voor een ontwerp met speeltoestellen die volledig uit acaciahout zijn vervaardigd. De projectontwikkelaar van Benschop Oost, de firma Heilijgers, heeft 6.000 euro bijgedragen aan de ontwikkeling van de speeltuin.