• Directeur Stefan van Ee met de leerlingen en leerkrachten.
• Directeur Stefan van Ee met de leerlingen en leerkrachten. Foto: Adri Verhoeven

CBS Samuelschool als 'warm nest'

polsbroekerdam • Kleinschaligheid heeft zo z'n voordelen: grote betrokkenheid van ouders, persoonlijke aandacht voor de leerling en zorg voor elkaar.

"Daarom mag de Samuelschool niet van het toneel verdwijnen", meent directeur Stefan van Ee. Hij is per 1 augustus begonnen op de Samuelschool aan de Noordzijdseweg 221 A in Polsbroekerdam om deze locatie voor teloorgang te behoeden. Geen geringe opdracht voor de debuterende directeur, maar hij weet zich gesteund door de ouders en Trivia, de overkoepelende organisatie voor protestants-christelijk onderwijs in de Lopikerwaard.
"Iedereen wil het onderwijs in deze dorpskern graag behouden. Deze basisschool bestaat reeds honderd jaar. Mijn vader heeft hier nog op school gezeten. Het pand is een bindende factor in deze kleine gemeenschap. Je hebt geen sportclub in deze kern. De school heeft dus een sterke sociale functie. Die verdient een onbezorgde toekomst."
Toch is zijn opgave niet eenvoudig. Anno 2018 telt de school slechts 36 kinderen. Voor de groepen 5 tot en met 8 gaat het om 24 leerlingen en in de groepen 1 tot en met 4 nemen doordeweeks 12 kinderen en kleuters plaats. Combinatieklassen bieden uitkomst. Omdat jaarlijks meer leerlingen van school gaan dan er bij komen, is er echter sprake van een structureel probleem. Daarom is de 'Samuel' met ouders en leerkrachten een pr-campagne gestart. "We willen ons met de aanwezige kwaliteiten presenteren aan een breder publiek. De zoektocht naar leerlingen is noodzaak. Anders kunnen we over vier jaar de deuren sluiten. Om dat te voorkomen maken we folders, houden we acties en zoeken we de media op. Naamsbekendheid is het voornaamste doel. Met name aanwas uit Benschop en Lopik zou het behoud van deze school kunnen betekenen."
Want de Samuelschool heeft veel te bieden. "Sociale veiligheid staat hoog in ons vaandel. We krijgen links en rechts leerlingen binnen onze muren, die elders moeite hadden om het vol te houden. Hier komen ze weer tot zichzelf en vinden ze hun draai. Dit is een warm nest voor leerlingen en daar zijn we best trots op. Hier wordt niet gepest, geschopt of geslagen. Iedereen telt mee. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden heeft prioriteit." 'Waar een kleine school groot in kan zijn' is de slogan die de Samuelschool hanteert. Daarbij horen moderne leermiddelen en een goed pedagogisch klimaat. "We hebben een duidelijke inhaalslag gemaakt op digitaal gebied. Dat stagneerde eerder vanwege de matige dekking. Met glasvezel kunnen we nieuwe stappen zetten. De onderwijsinspecteur was onlangs zeer tevreden over de vorderingen. Een dergelijke positieve waardering kunnen we goed gebruiken. De lijnen zijn kort en je kan iedereen aanschieten. Die laagdrempeligheid is een van pluspunten van deze school. Je hoeft bij wijze van spreken maar even bij me binnen te lopen om iets aan te kaarten of direct antwoord te krijgen."


Door de ramen zien we grazende koeien op het land en schapen bij het hek. Soms rijdt er een trekker voorbij en drukken sommige leerlingen nieuwsgierig hun neuzen tegen het glas. Een plattelandsschool optima forma met rust om na te denken over de oefenstof, ruimte voor ontwikkeling en regelmaat in een haastige tijd. Dat wil toch iedereen, zou je zeggen.

Pieter van der Laan