• Liza Breunesse-Mauritz (m) aan het sparren; Chiel Rombout kijkt toe. Meer foto's: www.hetkontakt.nl
• Liza Breunesse-Mauritz (m) aan het sparren; Chiel Rombout kijkt toe. Meer foto's: www.hetkontakt.nl Foto: Robert van der Hek

'Hoe groter de tegenstand, hoe beter'

Koguryo wil pieken in Europacup

krimpen aan de lek • Op deze woensdagavond wordt er dan ook fanatiek getraind op de bovenverdieping van de gerenommeerde sportschool in Krimpen aan de Lek. Aan het begin van de avond door de 'kleintjes', vervolgens is de dojo het domein van de meer ervaren taekwondo-beoefenaars. Hun verrichtingen worden nauwlettend gevolgd door 'master' Chiel Rombout.

Een van die jonge beoefenaars deze avond is Mat Streur uit Krimpen aan den IJssel. Hij kreeg de vechtsport van zijn vader met de paplepel ingegoten en is behoorlijk fanatiek. Niet zonder succes, want vorig jaar werd hij in zijn klasse derde op het NK. "Dit jaar ga ik opnieuw voor een prijs", zegt hij rustig, maar zelfverzekerd. Het 9-jarige taekwondo-talent heeft de blauwe band met rode slip en gaat voor zwart. Hij weet sowieso wat hij wil: "Ik wil hier nog jaren blijven trainen en zo goed mogelijk worden."

Sparringpartner

Dat Koguryo hoog aangeschreven staat, blijkt uit het feit dat de vechtsporters deze avond overal vandaan komen. Uit Zeeland bijvoorbeeld, zoals in het geval van Nina Meppelder. Deze wereldkampioene taekwondo is vanwege haar lengte en spierkracht een indrukwekkende verschijning.

Een geduchte sparringpartner voor Liza Breunesse-Mauritz ook, die sinds twee jaar in Amersfoort woont, maar geboren en getogen is in Krimpen aan de Lek. "Ik kom hier al vanaf mijn dertiende en heb de lange reistijd vanuit mijn huidige woonplaats er graag voor over", zegt de pupil van Chiel Rombout. "Ik train hier met Nina, maar ook met andere meiden van de Nederlandse damesselectie. Daar worden we allemaal beter van."

De 23-jarige fysiotherapeute bewijst dat succes niet komt aanwaaien. Ze is zo'n beetje alle dagen van de week met haar sport bezig. Is het niet bij Koguryo, dan wel in een sportschool in Amersfoort, waar ze aan krachttraining en kickboksen doet.

Hoofddoel is het WK in april 2019. Daarvoor is de Europacup een mooie voorbereiding. "Anders dan bij een EK en WK zijn er bij de Europacup geen beperkingen van aantallen deelnemers per land. Dat betekent dat er bijvoorbeeld veel sterke Poolse deelnemers aanwezig zullen zijn. Prima. Hoe groter de tegenstand, hoe beter."

Met de damesselectie veroverde ze al eens zilver op een EK, maar individueel strandde ze steeds in het zicht van het podium. Wat Liza betreft gaat daar nu verandering in komen. "Het gaat om kleine dingen. Vorig jaar was ik er dichtbij: ik had de partij in mijn zak, maar verloor door een domme fout. Dat mag nu niet gebeuren. Ik laat niets aan het toeval over en sta deze weken zoveel mogelijk op de mat."

Debuut

Terwijl zij zich juist weer in de training mengt, neemt Jorick van Veelen op verzoek van Het Kontakt een break. De 16-jarige inwoner van Krimpen aan de Lek laat zich vermoeid van het intensieve sparren op de kleedkamerbank zakken.

Hij heeft pas één jaar teakwondo-ervaring en laat alles maar over zich heen komen. "Wat ik van het NK moet verwachten? Geen idee. Het is mijn eerste keer en ik zie wel wat het wordt. Ik sta pas aan het begin en moet nog veel leren. Maar daarvoor ben ik hier op de juiste plek."

Chiel Rombout knikt: "Beginnelingen als Jorick kunnen veel opsteken van de toppers die hier rondlopen. Niemand is te beroerd om een ander te helpen beter te worden. Soms denk ik wel eens: het is eigenlijk een grote taekwondo-familie."

De Europacup vindt van 25 tot en met 28 oktober plaats in het Roemeense Sibiu; het NK is op zondag 4 november in Middelburg. Koguryo is op beide toernooien met een ruime delegatie vertegenwoordigd.

Robert van der Hek