Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Vizier op professionele wielercarrière

regio • Als eerstejaars beloften konden Anne de Ruiter en Minne Verboom dit seizoen in sterk bezette, internationale wedstrijden kennismaken met het professionele wielermetier. Die kennismaking viel beiden zwaar.

Anne de Ruiter, die uitkomt voor worldtourploeg Parkhotel Valkenburg, kreeg na een goed voorseizoen te maken met materiaalpech, valpartijen en ziekte. De Polsbroekse renster reed alleen in de Volta Limburg Classic en de Omloop van de IJsseldelta, waar zij haar ploeggenote Lorena Wiebes (Mijdrecht) naar de zege loodste, in de prijzen. "Ik heb vaak moeten werken voor de ploeg en dan doe je in finales niet mee voor de ereplaatsen," weet Anne.
Vervolgens: "De ploegleiding heeft vertrouwen in mij. Aankomend seizoen hoop ik mij te verbeteren. Ik heb veel geleerd over mijzelf dit jaar, zoals het omgaan met tegenslagen en het terugkomen na ziekte. Ik zal mij fysiek nog meer moeten ontwikkelen, want het niveau van het vrouwenwielrennen is erg hoog."

Krimpenaar Minne Verboom, die als 18-jarige in het diepe werd gegooid, had verwacht dat de overstap van de junioren naar de beloften makkelijker zou verlopen. Hij veroverde weliswaar de districtstitel tijdrijden en eindigde rond de tiende plaats in kleinere wedstrijden, maar in de koersen met profs was na 170 kilometer de pijp leeg. "Bij SEG Racing krijg ik de begeleiding om beroepsrenner te worden," vertelt Verboom, die als junior aansprekende wedstrijden won. "Ik koers tegen worldtourrenners, die fysiek veel sterker zijn. Mijn taak dit jaar was de kopmannen te helpen. Veel meer dan klassiekers uitrijden zat er niet voor mij in. Dan heb ik het over de Profronde van Noord-Holland, waar mijn ploegmaat Julius van den Berg zegevierde, en het Kampioenschap van Vlaanderen, waar Dylan Groenwegen voor John Degenkolb de massasprint won."

De combinatie studie/sport was voor beiden niet te doen. De HBO-opleidingen die Anne de Ruiter (social work) en Minne Verboom (bedrijfseconomie) volgden, werden afgebroken. "Voor mij was deze studie een verkeerde keuze," aldus Anne. "Ik werk nu parttime bij een fietsenwinkel in Waddinxveen. Ik wil er echt voor gaan om te slagen als wielrenster. Een andere studie kan ik later nog oppakken."

Ook voor Minne was het volgen van een studie niet te combineren. "Na trainingskampen liep ik teveel achterstand op. Ik zet nu alles op het wielrennen. In november vertrek ik met een goede vriend voor zes weken naar Spanje om daar te trainen. Ik wil er volgend voorjaar staan. De testen tot wijzen uit dat mijn lichaam de wattages die nodig zijn om voorin mee te kunnen doen kan leveren. In alle wedstrijden die ik reed was ik de jongste. Bij SEG Racing mag ik maximaal vier seizoen rijden, maar ik hoop voor die tijd al als prof bij een ploeg op de loonlijst te staan."

Wim Kroone