• Zogenaamde ecoreiniger, die de sloot 'schoont'.
• Zogenaamde ecoreiniger, die de sloot 'schoont'.

HHS daagt boeren uit het 'anders' te doen

'Niet teveel en niet alles tegelijk'

krimpenerwaard • Het is najaar, traditioneel dé periode om sloten te baggeren en te ontdoen van overmatige begroeiing. Loonwerkers gaan het land in om de klus te klaren.

"Van oudsher gebeurt dat net na het binnenhalen van de oogst", weet Mariëlle Oudenes-Graveland van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK). "Boeren willen graag lekker glad de winter in en voor de flora en fauna is het de meest gunstige periode."


Toch mag het van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard best een tandje minder. "Als je alle sloten tegelijkertijd aanpakt, krijgt het gebied in één keer een grote klap. Dan hebben bijvoorbeeld vissen na het baggeren en schonen nauwelijks de mogelijkheid om te schuilen", verklaart beleidsmedewerker Nancy Meijer. "Ons advies voor het onderhoud van de sloten: niet teveel en niet te weinig en niet alles tegelijk. Biodiversiteit heeft baat bij gefaseerd verwijderen van een overmaat aan bagger en begroeiing."

Ze wijst erop dat het al sinds 2009 is toegestaan om watergangen breder dan zes meter minder intensief en in fases te onderhouden. Iets dat veel eigenaren niet weten. "Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar is ook beter voor het leven in een sloot. En de kanten blijven stevig. Dat is weer prettig voor de koeien."

Meijer benadrukt dat onderhoud nodig blijft voor een goede doorstroming van het water. "Zonder onderhoud zal een sloot langzaam maar zeker steeds ondieper worden door de aanwas van bagger. De waterdiepte (gemiddeld 50 centimeter) is nodig om voldoende water aan- of af te kunnen voeren en is daarnaast belangrijk voor een goede waterkwaliteit. Is de sloot voldoende diep dan is er ruimte voor planten in en langs het water."


In totaal ligt er de Krimpenerwaard zo'n 3.900 kilometer aan water: 3.600 kilometer slootjes en zo'n 300 kilometer brede vaarten en weteringen. De hoofdwaterwegen onderhoudt het waterschap, de rest moet door eigenaren worden gedaan. Op de ecokleurenkaart is in één oogopslag duidelijk welk onderhoud van toepassing is voor welk slootje. Meijer: "Watergangen met een blauwe kleur hebben veel onderhoud nodig. Als ze een gele of groene kleur hebben hoeft de eigenaar minder vaak te schonen en maaien."

Het ACK maakt samen met eigenaren - veelal boeren - plannen voor het schoner maken en onderhouden van sloten. "We proberen de denkwijze bij boeren te veranderen", legt Oudenes-Graveland uit. "Dat is best moeilijk als je het al jaren op dezelfde wijze je sloten onderhoudt en ook je vader en grootvader het op die manier deden. Toch dagen wij hen uit het 'anders' te doen, om te ontdekken wat het oplevert."

Alle mogelijkheden op het gebied van beheerpakketten staan op de website: www.weidehofkrimpenerwaard.nl

Floris Bakker