• Het eventueel te bebouwen gebied tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel.
• Het eventueel te bebouwen gebied tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Lobby zonder woningbouw is kansloos'

krimpenerwaard • Het is slikken of stikken voor de raad van de gemeente Krimpenerwaard. De lobby voor een oeververbinding tussen Krimpen aan de Lek en de overzijde van de rivier heeft volgens wethouder Ria Boere alleen kans van slagen als bij de brug een fors woningbouwprogramma wordt gerealiseerd.

"En daar is veel haast bij, want in november wordt de MIRT – het meerjarenprogramma voor de provinciale infrastructuur tot 2040 – vastgesteld. Ons 'bod' is zonder woningen volstrekt kansloos", stelde Boere in de commissie ruimtelijke orde & financiën.

Uiterlijk 6 november moet een politiek besluit worden genomen over de door het college voorgestelde lobby en dat zal bepaald niet zonder slag of stoot gaan. In de commissie ging het er stevig aan toe. Tegenstanders van de mogelijk toekomstige bouw van duizenden woningen in een gebied van 200 hectare tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel lieten van zich horen.

Pieter Neven (SGP) sprak van een 'megalomaan idee' om een Vinex-wijk te situeren nabij De Zaag. "We dachten eerst dat dit een grap was, maar al gauw drong de ernst tot ons door. Zo wordt dit deel van de Krimpenerwaard een overloopgebied voor Rotterdam. Daarom verbaast het ons ten zeerste dat de buurgemeenten niet op de hoogte waren van dit voorstel."

Ook Cees van der Graaf (PvdA), Kees Larooy (CDA), Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) en Saskia van Rooy (Dierbaar Krimpenerwaard) lieten kritische geluiden horen. Een dergelijke ingreep in het groen is in hun ogen 'een brug te ver'. Er zijn al handtekeningenacties gestart en oproepen geplaatst om de inwoners erbij te betrekken. "Burgers horen hier een stem in te krijgen. Het gaat tenslotte over hun toekomst", klonk het opvallend eensluidend. Willem Schoof (VGKB) en Anthony Tom (ChristenUnie) gaven namens de coalitiepartijen tegengas. Volgens Schoof wordt de balans tussen woningbouw en natuur niet verstoord. "We moeten ook denken aan onze jongeren, die in deze waard willen blijven wonen en nauwelijks kans hebben op huisvestiging." Tom repte van een 'pre-verkenning'. "Er staat nog niets vast over aantallen woningen. Het inbrengen van een zoekgebied versterkt intussen wel de gemeentelijke lobby."

Boere benadrukte dat nogmaals om de raad straks aan haar kant te krijgen. "Dit gebied heeft weinig dynamiek. In zestig jaar tijd is er één weg aangelegd en één brug gebouwd. Om diverse functies in deze krimpregio te ontwikkelen, moeten we nu de infrastructuur en verstedelijkingsopgave invullen voor de lange termijn. Het is een doorkijk naar 2040 en daarom doe ik er een schepje bovenop. Als we dit niet doorzetten wordt op 28 november een besluit niet met ons, maar over ons genomen."

Het raadsvoorstel voor een lobby naar een tweede oeververbinding is inmiddels aangepast. Er wordt nu niet meer specifiek over Krimpen aan de Lek gesproken.