• Cadeaus voor de jubilaris.
• Cadeaus voor de jubilaris. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Zakelijk en menselijk tegelijk'

schoonhoven • Leen Prins (62) was afgelopen week veertig jaar aan het onderwijs in Schoonhoven verbonden.

Eerst als docent Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis op de huishoudschool aan de Spoorstraat, daarna aan Olivier van Noort en tenslotte als vestigingsdirecteur op het vmbo van het Schoonhovens College. Al snel kwamen zijn managementkwaliteiten aan het licht. Vanaf 1998 draaide hij op volle toeren. Netwerken met ondernemers en het verbinden van docenten brachten het vmbo aan de Vlisterweg in een stroomversnelling. Rector Ger Schenk stelde in zijn speech tijdens het jubileumfeest dat Prins 'zakelijk en menselijk was. "Hij kan medewerkers inspireren, maar indien nodig ook ingrijpen als iets scheef dreigt te gaan. Juist die eigenschappen hebben gezorgd voor een vmbo, die tot de top-tien van Nederland behoort. Dat is voor een regionale school een fantastische prestatie."

Ook Esther Looyengoed, vestigingsdirecteur van de havo/vwo-locatie aan het Albert Plesmanplein, roemde de veelzijdigheid van Prins. "Een boegbeeld voor het vmbo. Een man met daadkracht en visie." De jubilaris liet de loftuitingen rustig over zich heenkomen. Hij zag het vooral als een teamresultaat. "Want zo'n toer kan je nooit alleen volbrengen. Iedereen is belangrijk. Collectieve kracht is het geheim achter menig succes."

Zelf gaat hij de laatste termijn in. Het is de vraag of zijn toekomst in Schoonhoven of geboorteplaats IJmuiden ligt. Leen Prins is een fervent supporter van eerstedivisieclub Telstar en slaat geen thuiswedstrijd over. "Ik heb geen glazen bol. De school en de voetbalclub liggen me na aan het hart. Ik zie wel hoe dat afloopt."