Eerste Veiligheidsdag

krimpenerwaard • Zien hoe de politie met politiehonden een gevaarlijke verdachte inrekent? Een kijkje nemen in een ambulance of spuiten met een brandweerslang? Het kan allemaal op de Veiligheidsdag, die op zaterdag 13 oktober plaatsvindt.

Diverse regionale en lokale hulpdiensten laten deze dag zien wat hun werk precies inhoudt en hoe zij samenwerken. Het is voor het eerst dat de gemeente Krimpenerwaard het evenement organiseert. Burgemeester Roel Cazemier hoopt op een grote opkomst. Al is het maar om het veiligheidsbewustzijn onder inwoners te vergroten, "want je kunt de zorg voor onze veiligheid niet alleen overlaten aan de hulpdiensten. Zo vind je er informatie en tips ter voorkoming van bijvoorbeeld een woninginbraak." De dag is ook zeker bedoeld om het respect voor hulpverleners te vergroten. "Ik ga zelf regelmatig langs bij de brandweer en ben altijd diep onder de indruk van wat die vrijwilligers allemaal doen. Maar ook het werk van ambulancemedewerkers en politieagenten is ontzettend belangrijk. We moeten zuinig zijn op al deze mensen."

Bijzonder is de aanwezigheid van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het waterschap laat zien hoe snel de Krimpenerwaard overstroomt als een van de dijken het begeeft. "Door het veranderende klimaat stijgt de zeespiegel en is waterveiligheid een steeds groter thema", verklaart Cazemier. "Het werken aan waterveiligheid is iets dat hier volop gebeurt. De Lekdijk is net versterkt en over een paar jaar begint de versterking van de IJsseldijk. Het waterschap zorgt ervoor dat wij veilig kunnen wonen, werken en recreëren."
De Veiligheidsdag is van 10.00 tot 17.00 uur en vindt plaats op het terrein van de brandweerkazerne aan de Veerweg in Bergambacht. Het evenement is gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Burgemeester Roel Cazemier opent de dag om 11.00 uur. Daarna volgen demonstraties waarin de samenwerking van de verschillende hulpdiensten zichtbaar wordt. Naast de demonstraties is er ook genoeg ander leuks te beleven. Zo kunnen kinderen hun spuitdiploma halen bij de brandweer en leren ze wat ze moeten doen bij een overstroming. Verder staan er kraampjes met vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten. Medewerkers van de Dagbesteding Krimpenerwaard schenken een gratis kopje koffie of thee.