• De collectebussen staan al klaar voor de 'Week van de Voedselbanken'.
• De collectebussen staan al klaar voor de 'Week van de Voedselbanken'. Foto: aangeleverd

Collectebussen in Week van de Voedselbanken

'Hectisch maar geslaagd eerste jaar'

krimpenerwaard • "We moesten in korte tijd onze organisatie optuigen en bijna tweehonderd cliënten iedere week van een voedselpakket voorzien. Dat gaf best druk", erkent secretaris Frits Bruëns.

Ter herinnering: Voedselbank IJssel en Lek zag het licht, nadat Voedselbank Krimpenerwaard door de overkoepelende organisatie werd geroyeerd. "Het was snel schakelen. Eigenlijk hebben we het jaar met zevenmijlslaarzen doorlopen. Inmiddels zijn we gelukkig in rustig vaarwater beland en hebben we vertrouwen opgebouwd, bij zowel leveranciers als cliënten", aldus Frits Bruëns.

De secretaris van Voedselbank IJssel en Lek wordt deze middag geflankeerd door de algemeen coördinatoren Adriaan Verhagen en Piet van den Berg. Plaats van handeling is de uitgifteloods aan het Vaartland in Stolwijk, al is van die functie nu weinig te merken. Alleen de lege kratten tegen de muur en de grote koel- en vriescel achterin het pand doen vermoeden dat hier iedere vrijdag voedselpakketten worden verstrekt.
"We zijn erg blij met deze locatie, die we mogen gebruiken van Jan Verburg", verklaren de drie. "Probleem is echter wel dat de loods eigenlijk te klein is en we op zoek zijn naar een groter onderkomen. Het liefst een hal van zo'n 350 vierkante meter, in plaats van deze 125 m2. Als Voedselbank moeten we eigenlijk zelf de pakketten samenstellen, maar daar ontbreekt hier de ruimte voor."
De pakketten worden nu wekelijks voor het overgrote deel door de vrijwilligers van Voedselbank Rotterdam ingepakt. Dat kan niet zo blijven. Een grotere hal is dus noodzaak. Het liefst blijft Voedselbank IJssel en Lek in Stolwijk of Bergambacht, maar, zo zegt Frits Bruëns: 'tegen een geschikte loods op een andere locatie zeggen we ook geen 'nee'.
Overigens zijn er iedere week drie uitgiftepunten. Naast het Vaartland in Stolwijk zijn dat sporthal de Bakwetering in Lekkerkerk en verenigingsgebouw De Zilverstad in Schoonhoven. Ook wordt een gedeelte van de pakketten thuisbezorgd bij mensen die niet in staat zijn deze zelf op te halen. "Daarnaast speelt de Voedselbank ook op sociaal gebied een rol", weet Piet van den Berg. "Veel cliënten blijven op de uitgiftedag hangen voor een kopje koffie en om gezellig bij te kletsen."

Met zo'n 230 pakketten iedere week is Voedselbank Lek en IJssel landelijk gezien –helaas- een grote Voedselbank. "Armoede gaat de Krimpenerwaard zeker niet voorbij. Het betreft vluchtelingen uit vooral Syrië die hier aankloppen, maar ook mensen die door een scheiding, schulden of werkloosheid in de problemen komen. De praktijk wijst uit: het kan iedereen overkomen."
Alleen degenen die voldoen aan strenge criteria komen in aanmerking voor een wekelijks pakket. Voedselbank IJssel en Lek doet deze beoordeling niet zelf, maar laat dat over aan Kwadraad (maatschapppelijk werk).

Om het goede werk voort te zetten is geld nodig. De eerste subsidies na de start beginnen op te drogen en ondanks de gulle supermarkteigenaren en andere middenstanders tellen de overige kosten door. "Denk aan gas, water en licht en investeringen in voedselveiligheid", noemen de drie enkele steeds terugkerende kostenposten.
De Voedselbank hoopt dan ook op vrijgevigheid in de Week van de Voedselbanken, van 15 tot en met 21 oktober. Adriaan Verhagen: "Onder het mom van 'Alle hens aan dek: doneer 2 euro voor Voedselbank IJssel en Lek' komen zo'n honderd collectebussen in supermarkten, winkels en kerken te staan. Met 2 euro per donateur zouden we enorm gebaat zijn."

Verder vooruitkijkend hopen en verwachten de drie dat ook de komende jaren mensen in nood een beroep kunnen blijven doen op de onmisbare voorziening: "Helaas zal de Voedselbank altijd nodig zijn, dat hebben we te accepteren. Na een hectisch jaar willen we doorpakken met hopelijk een nieuw onderkomen en nieuwe donateurs."

Robert van der Hek