• Zicht op de watertoren bij Krimpen aan de Lek.
• Zicht op de watertoren bij Krimpen aan de Lek. Foto: Floris Bakker

'Ze kleuren onze groene achtertuin letterlijk rood in'

Woningbouwplan valt slecht bij 'buur'

krimpen a/d ijssel • Met verbazing namen leden van de raadscommissie donderdag het nieuws tot zich. "Ik stond met m'n oren te klapperen", erkent Sharon Tollenaar (VVD). "De gemeente Krimpenerwaard gaat natuurlijk over z'n eigen agenda, maar het zou wel zo netjes zijn als je dit even overlegt met je buurgemeente. Want het betekent nogal wat!"

De woningbouw zou bij Krimpen aan de Lek moeten plaatsvinden omdat andere delen van de Krimpenerwaard 'een hogere natuurlijke en cultureel-historische waarde' zouden hebben. Tollenaar zegt geen idee te hebben waar dit argument op is gebaseerd. Het steekt haar vooral dat het Krimpenerwaards college Krimpen aan den IJssel geen enkele keer noemt in haar voorstel.

Iets waar ook Marco Oosterwijk (SGP) grote moeite mee heeft. "Ze kleuren onze groene achtertuin letterlijk in met het rood van woningbouw. Het is dan op z'n zachtst gezegd bijzonder dat de gemeente Krimpenerwaard aangeeft overleg te gaan voeren met Provincie Zuid-Holland en Midden-Holland. Over directe buurman Krimpen aan den IJssel wordt met geen woord gerept."

De gemeente Krimpenerwaard koppelt het voorstel aan de lobby voor de aanleg van een tweede oeververbinding richting Ridderkerk. Dit om de bereikbaarheid van de Krimpenerwaard te vergroten. Die lobby zou met een woningbouwopgave sterker worden. Tollenaar gelooft daar niets van. "In het kader van de pre-verkenning voor het MIRT in de Rotterdamse regio worden drie oeververbindingen onderzocht, waaronder die tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk. Deze oostvariant staat op de laatste plek. Bovendien ziet Ridderkerk er niets in. En ik heb begrepen dat het college van de Krimpenerwaard ook die gemeente niet op de hoogte heeft gesteld van dit voorstel"

Coen Derickxs (PvdA) adviseerde wethouder John Janson donderdag om snel een afspraak te maken met zijn collega van Krimpenerwaard. "Dit is geen grap. Houd de rug recht en laat weten dat de hele Krimpense raad op z'n achterste poten staat."

Oosterwijk drong er bij Janson op aan om nog de volgende dag in actie te komen, "want als de geest eenmaal uit de fles is krijg je 'm er niet meer terug in." Arnold de Leeuw (CDA) voegde daar aan toe dat hij graag de onderbouwing hoort van de gemeente Krimpenerwaard van 'deze bizarre actie'.

Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) was eveneens verbaasd over het voorstel. "Ik had het idee dat Krimpenerwaard alleen nog in de eigen kernen wilde bouwen." Toch liet hij weten niet faliekant tegen woningbouw te zijn, "maar zorg er eerst voor dat je infrastructuur op orde is voordat je begint met de bouw van 10.000 woningen. Zo ligt het plan voor de aanleg van de verbindingsweg (tussen N210 en Lekdijk) al lange tijd stil."

Janson zegde toe in overleg te treden met het gemeentebestuur van Krimpenerwaard.