Welzijnsstichtingen Krimpenerwaard in het nauw: 'Bodem is bereikt'

krimpenerwaard • Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek wil onderzoeken of een fusie tussen de drie welzijnsstichtingen in de Krimpenerwaard de dienstverlening ten goede komt.

Dat meldde ze aan de commissie samenleving. Volgens haar kan één organisatie beter inspelen op diverse hulpvragen uit de gemeenschap. Ze sprak over een 'integrale toegang' voor hulpvragers. "Ofwel één loket waar alle inwoners van de gemeente terecht kunnen en er direct verwezen kan worden naar de juiste instantie. Ik voorzie een betere ondersteuning van medewerkers en vrijwilligers. In het onderzoek naar de fusie draait het om efficiënt omgaan met de financiën. Het is geen bezuinigingsoperatie."

WON (Nederlek) is wel te porren, maar Stichting SWOS (Schoonhoven) is bepaald niet enthousiast over een samengaan. De insteek van SWOBV (Bergambacht) is niet bekend. De Schoonhovenaren staan liever op eigen benen en vroegen de wethouder juist om meer subsidie om de veelvoud aan taken goed te kunnen uitvoeren. Dat wil de WON ook, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. "We kunnen met de huidige subsidie niet alle taken uitvoeren. Zonder aanpassing zullen we keuzes moeten maken en bijvoorbeeld het aantal spreekuren halveren", stelde directeur Esther Leenhouts. Sleeuwenhoek wil echter niet zomaar de portemonnee trekken. "Dan wil ik eerst in gesprek met de instanties om precies na te gaan waar het knelt. Dat is eerder gebeurd toen de nood hoog was. Zo is een incidentele subsidie later omgezet in een structurele bijdrage."

Volgens Esther Leenhouts en Wim Vonk, secretaris van Stichting SWOS, is dat niet genoeg. Welzijnszorg loopt in de Krimpenerwaard tegen haar grenzen aan. Beide stichtingen krijgen jaarlijks ruim 360.000 euro voor de uitvoering van het takenpakket, maar veel geld gaat op aan huur en salarissen.

Vonk ziet niets in het ontslaan van personeel. "We hebben geen geld voor een afvloeiingsregeling. Onze reserves teren in. De bodem is bereikt. Komend jaar rekenen we op een verlies van 25.000 euro. Daarom verzoeken we de gemeente om het budget met 35.000 euro te verhogen. Geloof me, we leven zuinig. We hebben onze computers vervangen door tweedehands apparatuur en gebruiken enveloppen met het voormalige logo. Vooral de huur is pittig na de verhuizing van het Doelenplein naar de Oranjeplaats." Vonk staat niet te juichen bij een fusie: "Grootschaligheid is in de praktijk geen succes. Onze cliënten weten nu de weg gemakkelijk te vinden. Je praat over een traditie van veertig jaar. Die moet je koesteren."

Leenhouts (WON) vroeg om een extra subsidie van 80.000 euro. "Zorg wordt breder getrokken. We krijgen steeds meer hulpvragen. Eenzame ouderen, verwarde mensen, jongeren, mantelzorgers en vrijwilligers doen een beroep op ons. Er is grote behoefte van kwetsbare inwoners aan ondersteuning en daarvoor zijn meer financiële middelen nodig. Uit ons eigen vermogen kunnen we die zorg niet betalen."

Wethouder Sleeuwenhoek beloofde op korte termijn met de welzijnsstichtingen om de tafel te gaan zitten om de problematiek te bespreken. "Ze verrichten topwerk. Daar wil ik duidelijk in zijn."