'Nog steeds kwetsbare woningcorporatie'

krimpenerwaard • Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist vindt de voorgenomen samenwerking tussen vier woningcorporaties in de Krimpenerwaard 'onvoldoende'. De organisatie bepleit 'één krachtige, deskundige en professionele corporatie voor de gehele Krimpenerwaard, dus inclusief QuaWonen'.

Bureau Atrivé startte in maart met een onderzoek naar samenwerking tussen de woningcorporaties van Ammerstol (266 woningen), Ouderkerk aan den IJssel (266), Groen Wonen Vlist (1030) en de onder verscherpt toezicht geplaatste corporatie Gouderak (361). "Op 1 juni deed genoemd bureau hiervan verslag aan de directies van de corporaties", blikt Bas Noorlander, voorzitter van Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist, terug. "Atrivé adviseert het onderzoeken van een fusie tussen genoemde corporaties. Dit om de huidige kwetsbaarheid op te lossen. Door het samengaan ontstaat er, aldus Atrivé; 'een corporatie met meer organisatorische en strategische slagkracht, zowel in capaciteit als professionaliteit'."

Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist zal dit rapport volgens Bas Noorlander zorgvuldig bestuderen, maar heeft eerder al aangegeven dat er met deze fusie nog steeds sprake is van een 'kwetsbare, zwakke corporatie': "De vraag is of deze -nog steeds- kleine corporatie in staat is de toenemende complexiteit, het noodzakelijk investeringsvermogen en de impact van huidige en toekomstige wet- en regelgeving uit te voeren. Al deze zaken zijn van groot belang voor de huurder, zeker gelet op de enorme duurzaamheidsopgave van de huurwoningen."

Huurdersbelang is voorstander van één 'krachtige, deskundige en professionele corporatie voor de gehele Krimpenerwaard, dus inclusief QuaWonen', besluit de voorzitter: "Een corporatie waarbij huisvesting van mensen die zijn aangewezen op een huurwoning centraal staat en dienstverlening naar de huurders optimaal wordt uitgevoerd. Daarnaast moet de corporatie in staat zijn om alle toekomstige ontwikkelingen daadkrachtig en slagvaardig aan te pakken. Dit alles tegen aanvaardbare woonlasten."