Supermarkten zondagmiddag open

krimpenerwaard • De supermarkten in de gemeente Krimpenerwaard mogen voortaan op zondagmiddag open tussen 13.00 en 17.00 uur. Daarnaast kunnen de 'toeristische kernen' Schoonhoven en Haastrecht achttien koopzondagen per kalenderjaar houden.

Een ruime meerderheid van de raad stemde in met het voorstel van de coalitie. SGP en CDA deden vergeefse pogingen om de zondagsrust te behouden. Ook de voorzitters van de winkeliersverenigingen Lekkerkerk, Bergambacht en Stolwijk deden een klemmend beroep op de voorstanders van verruiming van de winkeltijden om met hen in gesprek te gaan en het voorstel aan te houden.

Het was een herhaling van zetten, want de standpunten van voor- en tegenstanders waren voor de nachtelijke behandeling van het voorstel bekend. SGP probeerde dat met een publiciteitsoffensief en een handtekeningenactie kracht bij te zetten. "Niet alleen onze achterban neemt afstand van dit voorstel, ook niet-leden willen de zondagsrust handhaven na een week van hard werken", stelde Erik Wassink (SGP).

Jan Dekker vroeg zich af waarom de stem van de winkeliers niet is gehoord. "Dit wordt voor de vaststelling van de retailvisie doorgedrukt. Je zou eerst het draagvlak onder winkeliers moeten meten. Zij willen dit niet."

Ruit, voorzitter van de winkeliersvereniging Lekkerkerk, beaamde dat. "Dit gebeurt zonder onze instemming. Wij vragen ons af of we op 10 oktober de Retailvisie nog moeten onderschrijven."

VVD en D66 waren in hun nopjes met de uitkomst van de stemming. "De gemeente is eindelijk een stukje moderner geworden", meende Jeffrey van de Lagemaat (D66).

Marco Oudshoorn (VVD) sprak van 'een mooie dag voor de VVD'. "Voor de huidige en toekomstige inwoners van de Krimpenerwaard is dit een zegen. Wij respecteren de kerkgang en hanteren zeer gematigde openingstijden. Daarom heb ik moeite met de handelwijze van de SGP, die de ChristenUnie op de korrel neemt. De vrijheid is aan de ondernemers. Zij kunnen zelf een keuze maken. De klant is de winnaar."

Pieter van der Laan