Groen licht minirotonde en onderzoek Dorpstraat

Aankoop dorpshuis Benschop uitgesteld

lopik • De gemeenteraad stelde afgelopen week in unanimiteit weliswaar voor de overname van Dorpshuis XXL te zijn, maar zowel VVD, SGP als PvdA wilde meer duidelijkheid over de gevolgen.

"Wat zijn de precieze consequenties van de aankoop van het dorpshuis? Zowel voor de gemeente als het stichtingsbestuur", vroeg Arie Schep zich namens de SGP af. "Dat wordt in het huidige voorstel niet duidelijk. Het is een onlogische constructie en bevat teveel losse eindjes."

Ook Rik Dekker (PvdA) zei de aankoop van het dorpshuis in principe te omarmen, maar hekelde eveneens het 'summier onderbouwde' voorstel. "Er moet duidelijkheid komen over de structurele kosten. Ofwel, hoeveel gaat het ons jaarlijks kosten?" Hugo van Amerongen (VVD) herhaalde zijn kritiek vanuit de commissievergadering: "We missen een duidelijke kosten baten-analyse."

Wethouder Gerrit Spelt constateerde tot zijn genoegen eensgezindheid over de aankoop, maar kon niet anders dan het voorstel aanhouden. Hij beloofde over een maand of drie met een beter uitgewerkt en compleet voorstel te komen, dat dan wel de eindstreep moet halen.

De gemeente wil graag eigenaar van het dorpshuis worden, zodat de beherende stichting zich kan bezighouden met haar eigenlijke taak: het dorpshuis beschikbaar houden voor de gemeenschap. Met het aankoopbedrag -250.000 euro- kan het stichtingsbestuur de hypotheek aflossen, maar ook twee gewenste investeringen doen: het vergroten van de opslagruimte en dan vooral de koelvoorziening en het aanbrengen van zonnepanelen op het dak van het dorpshuis.


De gemeenteraad ging unaniem akkoord met een onderzoek à 35.000 euro naar de verkeerssituatie op de Dorpstraat in Lopik-dorp. Het moet ertoe leiden dat de authentieke doorgangsweg verkeersveiliger wordt en dat de bewoners niet meer 'hun bed uitrollen' vanwege het zware verkeer, zoals een inspreker eerder tijdens de commissievergadering schetste.

Over verkeersveiligheid gesproken: Polsbroekerdam krijgt zijn minirotonde ter vervanging van het onoverzichtelijke kruispunt Damweg met de Zuidzijdseweg. De gemeenteraad ging akkoord met het kostenplaatje van 4,5 ton. Overigens zal de realisatie nog enkele jaren op zich laten wachten. Eerst moeten enkele bouwplannen rondom de kruising zijn afgerond.

Dat geeft wethouder Spelt de tijd om de verkeersveiligheid van fietsers op en rond de rotonde nog eens onder de loep te nemen –op verzoek van Yvonne Slob (VVD)- en eventueel te bekijken of een iets grotere rotonde ook mogelijk is (wens van Bert de Leede - CU).

De raad stelde verder unaniem een krediet van 112.000 euro beschikbaar voor het plaatsen van 275 zonnepanelen op dorpshuis De Schouw.

Ook wordt voor het jaarlijkse onderhoud en beheer vanaf 2019 structureel een bedrag van 1.500 euro opgenomen, dat naar rato van het aantal zonnepanelen wordt verdeeld over De Wiekslag en De Schouw.

In vervolg op het plaatsen van zonnepanelen op het gemeentehuis en de gemeente­werf en de door de gemeenteraad aangenomen motie van 25 april 2017 onderzocht Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) of en in welke mate het dak van De Schouw (dorpshuis en sporthal) geschikt is om zonnepanelen aan te brengen. Dat blijkt het geval. Op basis hiervan is een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) aangevraagd en is eind 2017 een beschikking door het ministerie afgegeven voor een maximaal bedrag van 96.957 euro voor de totale looptijd van vijftien jaar. Uit de aanbesteding blijkt dat 275 zonnepanelen kunnen worden geplaatst met een vermogen van 70,125 MWh/jaar. Volt4U zal de panelen eind dit jaar installeren.

VVD-raadslid Luke van Schaik nam tijdens de vergadering afscheid. De Benschopper verhuist vanwege een nieuwe baan naar Rotterdam. Hij wordt opgevolgd door (zijn bijna-naamgenoot) Adwin van Schaaik.

Robert van der Hek