'Rotonde Hortensialaan geen oplossing'

stolwijk • Een rotonde op de N207 bij de Hortensialaan in Stolwijk lost de verkeersproblemen in het dorp niet op en is bovendien erg duur. Het college van B en W wil daarom nog geen besluit nemen over een extra aansluiting bij de woonkern Stolwijk.

Uit provinciaal onderzoek blijkt dat een rotonde met één strook bij de Hortensialaan qua capaciteit haalbaar is, maar niet goed functioneert vanwege de smalle verbindingsroute met de wijk. Gemotoriseerd verkeer kan elkaar moeilijk passeren. Dat geldt met name voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Door de te krappe Hortensialaan kan de verkeersafwikkeling niet worden gegarandeerd met mogelijke filevorming op de N207 als gevolg. Ook de veiligheid is in het geding ter hoogte van de kruising met de Goudseweg. Bij het handhaven van de huidige wegindeling is aansluiting op deze locatie geen optie. Ook het kostenplaatje is fors. De voormalige gemeente Vlist had 1,7 miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag is volgens de Provincie Zuid-Holland ruim onvoldoende. De rapporteurs komen uit op 4,7 miljoen euro, waarbij diverse kosten nog geen eens zijn meegenomen.

Tegenover de eventuele voordelen, zoals verlaging van de snelheid tussen de rotonde Hortensialaan en de rotonde Populierenlaan (bij de entree van Stolwijk) naar 50 kilometer en de doorstroming naar het centrum, staan nadelen als een sluiproute via de Bilwijkerweg en belasting van de Goudseweg. De onderzoekers verwachten veel weerstand vanuit de aanliggende wijk.

Hoewel een rotonde bij de Koolwijkseweg – ter hoogte van het bedrijventerrein – niet in het onderzoek was opgenomen, heeft de gemeente Krimpenerwaard de Provincie verzocht ook deze locatie te bekijken. Ondernemers willen graag een betere aansluiting, wat met twee brandbrieven van transportbedrijven nog eens duidelijk is gemaakt. De Provincie is echter niet van plan om meer rotondes na elkaar toe te staan. Krimpenerwaard voorziet niettemin stremmingen, omdat de bestaande rotonde Populierenlaan in 2019 verder zal 'vollopen'. 'Het probleem wordt vanzelf urgent. De wegbeheerder zal iets moeten doen', stelt het college in de raadsinformatiebrief.