VOC wil snelle invoering extra koopzondagen

schoonhoven • Het bestuur van de Verenigde Ondernemers Centrum (VOC) Schoonhoven hoopt dat de gemeente Krimpenerwaard doorpakt met de invoering van de extra koopzondagen.

Volgens het nieuwe coalitieakkoord mogen in de hele gemeente de supermarkten straks wekelijks op zondag open, terwijl in Haastrecht en Schoonhoven ook andere winkels maximaal achttien zondagen per jaar de deuren mogen openen. Dat zijn zes extra koopzondagen per jaar in vergelijking met nu.

Evenementen
VOC-voorzitter Michiel van der Schaaf. "Vooral rond evenementen zoals de culturele zondagen, de nationale zilverdag en de feestdagen zijn winkels in de binnenstad open. Daarin maken ondernemers zelf een keuze, met respect voor elkaar. "

Vervolgens: "Liefst hadden we gezien dat de coalitie was meegegaan in de wens van vrijwel alle winkeliersverenigingen in de Krimpenerwaard om koopzondagen toe te staan in kernen waar dat lokaal gewenst is. Maar we begrijpen het compromis en kunnen met het huidige voorstel van maximaal achttien koopzondagen voor de winkels leven."

Vaker
Invoering van het plan uit het coalitieakkoord betekent dat inwoners van de Zilverstad voortaan op zondag in hun eigen plaats naar de supermarkt kunnen en niet langer naar andere plaatsen hoeven uit te wijken.

"Dat laatste gebeurt steeds vaker", stelt Van der Schaaf. "Bovendien hebben toeristische winkels straks de mogelijkheid om in het zomerseizoen extra zondagen open te gaan, waardoor de stad toeristisch aantrekkelijker wordt en de horeca een impuls krijgt."

In beide opzichten wijkt Schoonhoven met zijn historische binnenstad en kleinstedelijke en toeristisch karakter volgens de VOC duidelijk af van andere plaatsen in de Krimpenerwaard. "Om de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in stand te kunnen houden, moeten we kunnen inspelen op het veranderende gedrag van de moderne consument."

Besluit
Het VOC-bestuur gaat ervan uit dat de gemeenteraad van Krimpenerwaard in september een besluit neemt over de invoering van het coalitieplan.

Van der Schaaf: "Meteen daarna wil de ondernemerskoepel -waarbij zo'n 70% van de winkels en horeca in de binnenstad van Schoonhoven is aangesloten- samen met de ondernemers een plan maken."