• De parkeerdruk aan de Scheepsmakershaven.
• De parkeerdruk aan de Scheepsmakershaven. Foto: Pieter van der Laan

'Parkeervergunning of verbodsbord'

schoonhoven • Bewoners van de Scheepmakershaven en Werf in Schoonhoven zijn de parkeeroverlast voor hun huizen beu. Ze willen dat de gemeente Krimpenerwaard hun een parkeervergunning verstrekt of een verbodsbord plaatst met de tekst 'Parkeren uitsluitend voor bewoners Scheepmakershaven en Werf'.

Volgens Tini Erwich-Zorge, bestuurder van de Vereniging van Eigenaren van de 'Heren van Schoonhoven', loopt het parkeerprobleem in dit deel van het centrum al enige tijd de spuigaten uit. In een brief aan het gemeentebestuur stelt ze dat bewoners hun auto vaak niet voor de deur kwijt kunnen, omdat alle plekken zijn bezet door omwonenden, toeristen en buitenlandse werknemers. Op de Scheepmakershaven/Werf is parkeermogelijkheid voor 46 auto's.

"Na vier uur 's middags ben je de klos. Later thuiskomen betekent dat je ver van huis moet parkeren. Voor ouderen is dat een hele opgave, zeker vanwege de barrière van een hoge trap."

Tini Erwich-Zorge stelt dat het probleem al sinds 2007 speelt, maar werd aan het dringende verzoek om een definitieve oplossing destijds door de gemeente Schoonhoven niet voldaan. "Veel individuele bewoners hebben deze kwestie voorgelegd aan het college, maar Schoonhoven meende dat met 1,4 parkeerplaats per woning geen wijziging van het beleid nodig was."

De twee parkeerterreinen bij de Dima bieden volgens haar geen soelaas. "Deze locaties worden vooral bevolkt door drugshandelaren en drugsgebruikende jongeren. Dat maakt parkeren in de avonduren praktisch onmogelijk en vergroot het gevoel van onveiligheid. We verwachten dat er nog een grotere stroom auto's op ons afkomt als de Plateelfabriek aan de Wal volgend jaar tot een wooncomplex is verbouwd."

Met een handtekeningenactie, inmiddels ondertekend door 33 bewoners, probeert ze het verzoek kracht bij te zetten. "We vragen de raad om deze brief in de gemeenteraad van 25 september te bespreken. Bovendien zouden we een uitnodiging voor overleg met de wethouder zeer op prijs stellen."

Pieter van der Laan