Gevangenisstraf geëist na dodelijk ongeval

lopik/cabauw/benschop • Tegen een 25-jarige man uit Benschop, die in Cabauw in februari 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte waarbij een passagier uit Lopik om het leven kwam, is donderdag een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Ook eiste het Openbaar Ministerie een rijontzegging van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De officier van justitie neemt het de Benschopper vooral kwalijk dat hij onder invloed van drugs veel te hard reed op de Lopikerweg.

Redden
De verdachte was die avond -21 februari 2016- chauffeur van een groepje, dat in Schoonhoven was uit geweest. Hij was gevraagd door zijn vriendin. De Benschopper haalde een groepje van vier personen op. Zijn vriendin bracht hij eerst naar huis. Daarna reed hij op de Lopikerweg West in een sloot. De drie jongens probeerden hun medepassagiere -de 18-jarige Angelique van Werkhoven- uit de auto te redden, maar het meisje bleef lang onder water. De politie nam de zorg over, maar het mocht niet baten. Het meisje overleed in het ziekenhuis.

De moeder van Angelique vertelde op de zitting in tranen dat zij die nacht wakker was gemaakt door de politie. Zij dacht eerst dat haar dochter de huissleutel vergeten was.

Ze dwong de verdachte in de rechtbank om haar aan te kijken. Ze vertelde hoe vreselijk moeilijk de zusjes het hebben met het verlies van Angelique. "Jij had haar veilig thuis moeten brengen. Je hebt onze levens verwoest", zei de moeder tegen de verdachte.
De andere twee inzittenden verklaarden dat de Benschopper gevaarlijk had gereden en dat hij veel te veel risico had genomen. Dat past volgens deskundigen bij een chauffeur die amfetamine gebruikt. De Benschopper vertelde dat hij in het dagelijks leven drie keer per week speed snoof om wakker te blijven. Maar hij ontkende dat hij die avond drugs had gebruikt. Dat geloofde de officier van justitie niet.

Werk
Advocate Corina Herrings wees erop dat het niet te bewijzen is dat de chauffeur drugs had gebruikt. Zij oordeelde dat gevangenisstraf tweeënhalf jaar na het ongeluk geen zin meer heeft en benadrukte dat de verdachte zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk.

De Benschopper bood in zijn laatste woord zijn excuses aan de familie van het slachtoffer aan. De uitspraak is op 6 september.

(juridisch persbureau JPU/ Jurgen Swart)


Fietser overleden

krimpen aan den ijssel • Een 39-jarige fietser uit Gouda is vrijdagmiddag overleden na een aanrijding met een auto op de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel.

De wielrenner reed om 12.45 uur op de IJsseldijk, ter hoogte van de Breekade, toen hij frontaal op een tegemoetkomende auto botste. De hulpdiensten die er snel waren, zetten alles-op-alles om het slachtoffer te redden. Helaas is het niet gelukt. De man overleed aan zijn verwondingen. De 79-jarige autobestuurder uit Ouderkerk aan den IJssel raakte niet gewond.