Lezers schrijven: Not in my backyard

De angst voor Skaeve Huse is niet voorbarig maar terecht. Skaeve Huse vormen een permanente behoefte en daarom moeten er dus ook permanente locaties voor worden aangewezen. Tijdelijke locaties geven om de paar jaar onrust: voor de Skaeve Huse-bewoners en voor de omwonenden.

Voor de locatie Bergambacht is een 'tijdelijke' vergunning afgegeven voor tien jaar. De gemeente blijft in gebreke duidelijkheid te verschaffen wat tijdelijk is. Tevens gaan ze compleet voorbij aan de bescherming van de belangen van de buurt.

De afstand tot woonbebouwing is zodanig dat er werkelijke uitzichts-, geluids- en/of andere hinder kan ontstaan. De gekozen locatie staat bij een door de gemeente geplaatste JOP (Jongeren Opvang Plek). De jongeren die daar 'hangen' komen vooral met hun motorvoertuigen. Hiermee wordt veel overlast veroorzaakt o.a. door te hard door de wijk te rijden, veelvuldig geluidsoverlast en straatraces.

Daar komt bij dat de JOP zodanig gevestigd is, dat de jongeren daar ongezien verdovende middelen en alcohol kunnen gebruiken.

Ondanks eerdere beloften van de gemeente erop toe te zien om overlast te voorkomen, heeft dit nooit tot het gewenste resultaat geleid. Als de gemeente dit al niet onder controle kan krijgen, hoe garandeert ze ons dan dat ze de 'asowoningen' wel aan kunnen?

De mogelijk toekomstige bewoners moeten worden gehuisvest in een prikkelarme omgeving. Gezien de gekozen locatie is dit een lachertje! De Skaeve Huse komen dicht tegen de Veerweg, wat een behoorlijk drukke verkeersader is, die de nodige overlast met zich meebrengt.

Daarnaast is er dus de JOP, maar ook een brandweerkazerne, vuilstortplaats, voetbalvereniging en een natuurspeeltuin gesitueerd. Zeker niet de prikkelarme omgeving om deze mensen te helpen.

Tevens is de locatie Veerweg niet in de nabijheid van voorzieningen voor primaire levensbehoeften gelegen. Om daar in te voorzien moeten de bewoners door een zeer kindvriendelijke wijk.

Door de grote onduidelijkheid over de problemen van de bewoners van de 'Skaeve Huse' ontstaat de angst dat ouders hun kinderen niet meer met een gerust hart en onbezorgd buiten kunnen laten spelen.

Alle Skaeve Huse in Nederland liggen in of binnen de omgeving van de grote steden, dan is de kern Bergambacht een opmerkelijke keuze. Immers is de hulpverlening, zoals de politie, in de steden gevestigd en zal daar niet meteen een beroep op gedaan kunnen worden bij overlast.

De beweegredenen van de gemeente om per sé te voorzien in Skaeve Huse voor deze doelgroep in de Krimpenerwaard is veruit ambitieus te noemen. Per slot van rekening is algemeen bekend dat geen van alle onderzochte locaties 100% voldoet.

Heeft de gemeente er bewust voor gekozen om dit plan er net voor het zomerreces doorheen te drukken, met een bezwaarperiode exact in de vakantie van de meeste bewoners?

Die bewoners voelen zich belazerd en in de steek gelaten. Dit getuigt niet van een gemeente die er voor zijn burgers is.

Moenir Abu Hunein, Bergambacht.