Rode Kruis: 'Ga bij je oude buurman kijken'

schoonhoven • Als het asfalt smelt en je een ei kunt bakken op de motorkap van je auto, weet Jan Roos hoe laat het is. "Dan treedt het hitteplan in werking", zegt de coördinator van het Rode Kruis afdeling Krimpenerwaard.

Hij baalt. Dit jaar heeft Roos geen voorlichtingsbijeenkomst belegd met de oudere inwoners van de Zilverstad en prompt 'vallen de mussen van de daken'. Nu is het volgens Roos te laat om met enkele vrijwilligers zijn traditionele toneelstukje te spelen en senioren spelenderwijs te instrueren. "Deze hittegolf heeft me verrast. In 2017 heb ik wel de senioren op de vestiging van de Stichting Welzijn en Ondersteuning Schoonhoven voorgelicht over maatregelen tegen de hitte. Hopelijk hebben ze mijn tips over voldoende vocht, schaduw en geringe inspanning onthouden, want dit zijn barre dagen voor senioren. Hun interne thermostaat werkt niet goed. Daarom zijn ze kwetsbaar voor uitdroging. In verzorgings- en verpleeghuizen zal het wel lukken met de aandacht voor de cliënten. Ouderen die op zichzelf wonen, moeten nagelopen worden door familie, buren of vrienden. Ik hoop dat iedereen alert blijft. Ga bij je oude buurman of buurvrouw kijken als je het niet vertrouwt."

De Schoonhovense organist werd in 2006 via de kerk werd benaderd met de vraag of hij vrijwilligerswerk wilde gaan doen voor het Rode Kruis. "In 2011 zag ik dat niet werd gereageerd op een vraag vanuit de organisatie naar een coördinator hitteplan", vertelt hij, "dus belde ik maar." Het gevolg was dat hij met de Stichting Welzijn en Ondersteuning Schoonhoven (SWOS) voorlichtingsdagen ging organiseren. "Je moet mensen erop blijven wijzen dat ze voldoende moeten drinken als er een hittegolf is", zegt hij. ,,In 2006 was sprake van een verhoogde sterfte door de hitte. Vooral 75-plussers hebben geen besef meer van hoe warm het eigenlijk is en hoe belangrijk het dus is hun vochtbalans op peil te houden. Dus drinken, niet de hitte opzoeken en op het heetst van de dag de inspanning verminderen."