Een Skaeve Huse, op deze foto als aanleunwoning geplaatst.
Een Skaeve Huse, op deze foto als aanleunwoning geplaatst. Foto: aangeleverd

'Angst voor Skaeve Huse is voorbarig'

bergambacht • Gemeenten, wooncorporaties en zorginstellingen hebben tot nu toe goede ervaringen met bewoning van Skaeve Huse. De angst dat deze mensen voor overlast zullen zorgen, noemt QuaWonen-woordvoerster Brandy van Gerven 'voorbarig'.

Ze reageert hiermee desgevraagd op de handtekeningenactie van een aantal bezorgde inwoners van Bergambacht, die plaatsing van twee containerwoningen aan de Veerweg wil voorkomen. "Er worden al jaren diverse Skaeve Huse geplaatst in Nederland. Dat verloopt in de regel zonder incidenten. Wij hebben als uitvoerende woningcorporatie begrip voor de ontstane onrust, maar menen dat het beslist niet zo'n vaart zal lopen. Dat hebben we ook tijdens de inloopavond duidelijk kenbaar gemaakt aan de belangstellenden."

Vertegenwoordigers van de gemeente Krimpenerwaard, QuaWonen en zorginstellingen hebben met eigen ogen de ontwikkeling van het woonexperiment in Rotterdam kunnen zien. Ze bezochten de locatie Soesterbergstraat nabij een bedrijventerrein in de wijk Overschie. Daar ging het om elf woningen en een permanente beheerder. De bewoners betrokken medio 2017 de containerwoningen. Ze moeten zich aan de afgesproken regels houden, net zoals andere mensen die een woning huren. De begeleiding en zorg die ze nodig hebben en de huisregels staan in het contract. De huisregels zijn samen met de beheercommissie waarin ook omwonenden zitting nemen, vastgesteld. Als een bewoner zich niet aan de afspraken houdt, kan de woningcorporatie het huurcontract beëindigen. "Toezicht heeft pas plaats als meer dan vijf eenheden worden betrokken door mensen, die in een prikkelarme omgeving beter gedijen dan in een reguliere woonwijk. Men denkt dan vaak aan bewoning door criminelen, maar dat is geenszins het geval", zegt Brandy van Gerven. "Het gaat om huurders met psychische problemen of een vorm van verslaving. Die moeten we helpen aan een dak boven hun hoofd." Skaeve Huse, Deens voor 'rare huizen', zijn containerwoningen die ook worden gebruikt als aanleunwoningen voor senioren en huisvesting voor studenten. QuaWonen heeft de maatschappelijke plicht om huisvesting te bieden aan 'overlastgevers'. "Dat is in de prestatieafspraken met de gemeente Krimpenerwaard opgenomen. Dit komt niet uit de lucht vallen." Skaeve Huse-bewoners kunnen op termijn terugkeren naar woonwijken. Dit gebeurt alleen als ze geen woonoverlast meer veroorzaken. Deze huisvesting is niet bedoeld als eindstation. Het is de bedoeling dat de Skaeve Huse aan de Veerweg in Bergambacht op 1 oktober 2018 in gebruik worden genomen. Toewijzing van deze twee units wordt na aanvraag door een commissie bepaald. QuaWonen incasseert de huurpenningen en is verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente behoudt de regie.