Verbinding voor otter

haastrecht • Om het soorten als otter en bever naar de zin te maken krijgt recreatiegebied Steinse Groen tussen Gouda en Haastrecht een nieuwe inrichting.

Zo komt er aan de Haastrechtse kant een ecologische zone die een verbinding vormt tussen de Reeuwijkse Plassen en natuurgebieden in de Krimpenerwaard. Doel is dat de dieren zich vrij tussen bewegen. Otters en bevers hebben volgens het plan een groot aaneengesloten leefgebied nodig, met schoon en visrijk water en rustgebieden. Een gebied waarin zij over grotere afstanden kunnen jagen, zwerven en trekken. De natuurlijke verbinding moet eveneens voor waterspitsmuis, ringslang, groene glazenmaker en rugstreeppad geschikt zijn.

Schoon water

Voor het project worden een aantal watergangen en sloten worden breder gemaakt. Ook is er aandacht voor schoon water en komt er begroeiing langs de slootkanten waarin de schuwe dieren zich in kunnen verstoppen. In het buitendijkse deel van Steinse Groen komt kruiden- en faunarijk grasland. Bezoekers blijven welkom in de Steinse Groen, verklaart projectleider Lore Nizet van stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke. "Voor het overgrote deel blijft de toegankelijkheid zoals die nu is. Bedoeling is wel dat het meest noordoostelijk gelegen deel iets rustiger wordt. Daarom wordt daar een brug verwijderd. In het buitendijkse deel komt een wandelpad."


Dat de otter nog niet voorkomt in de Krimpenerwaard en in de Reeuwijkse Plassen slechts één keer (dood) is aangetroffen, maakt niet zoveel uit. Nizet: "De inrichting is er op gericht dat de otter het een veilig gebied zal vinden om doorheen te trekken. Of de otter echt komt is natuurlijk niet te voorspellen." Bij het plan zijn onder meer de gemeenten Gouda en Krimpenerwaard, provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer betrokken. De werkzaamheden zullen in de winter van 2018/2019 beginnen.