• Eén van de bordjes die Speksnijder heeft geplaatst.
• Eén van de bordjes die Speksnijder heeft geplaatst. Foto: Floris Bakker

'Zwerfvuil langs weg maakt koeien ziek'

lekkerkerk • Melkveehouder Jan Speksnijder uit Lekkerkerk baalt van de troep die langs polderwegen wordt gegooid. Daarom plaatste hij bordjes langs de Tiendweg-West om passanten bewust te maken van het gevaar van zwerfafval voor grazend vee.

Veel van de lege blikjes energiedrank, flesjes en plastic verpakkingen belanden in de sloot en komen bij het baggeren op het land terecht. "Tijdens het maaien wordt die troep verpulverd", zegt Speksnijder. "De kans is groot dat kleine schilfers van het blik in het voer terecht komen en de koeien het opeten. Zo'n stukje schuurt de maagwand open. Daar kunnen dan ontstekingen van komen waar de koe hoge koorts van krijgt. In het ergste geval gaat 'ie eraan dood." Het inschieten van een magneet kan voorkomen dat metaal naar de maagwand gaat, "maar dat lukt niet altijd. Dan moet je opereren. Voor de boer hangt hier een flink prijskaartje aan van honderden euro's, inclusief de kosten van de verloren melk." Speksnijder denkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het probleem. "Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks zo'n 4.000 koeien in Nederland overlijden als gevolg van zwerfafval. Dat is onnodig."

Scholieren

Langs het bedrijf van Speksnijder - gelegen langs de Tiendweg-West tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek - fietsen dagelijks honderden scholieren. En die laten een spoor van afval achter. De Lekkerkerkse melkveehouder hoopt dat jongeren, na het lezen van de bordjes, hun rotzooi mee naar huis nemen. Of ze dat doen? Speksnijder heeft er een hard hoofd in. "Ik heb van huis uit geleerd dat je geen dingen langs de weg moet gooien. Jongeren van nu denken er niet over na en gooien het gewoon in de berm."

Speksnijder kreeg veel reacties nadat hij de bordjes had neergezet. Toch adviseert hij andere melkveehouders niet om hetzelfde te doen. "Ik heb er vooral een signaal mee willen afgeven. Veel mensen weten niet dat zwerfvuil koeien - en ander grazend vee - ziek kan maken." Hij is groot voorstander van het invoeren van statiegeld op blik. "Dat lost een hoop op."