• Anne Marie Kruipers schreef een boek over haar bedevaart naar Compostela.
• Anne Marie Kruipers schreef een boek over haar bedevaart naar Compostela. Foto: wijntjesfotografie.nl

Anne-Marie Kruiper schreef boek over 'Compostela'

Simpelweg gelukkig na voettocht

schoonhoven • Een boek over een bedevaart. Dat had ze voor mei 2016 niet kunnen bedenken, maar de Schoonhovense debutant werd op het spoor gezet door haar schrijfcoach Esther Kreukniet uit Vierpolders. "Zij heeft mij veel geleerd over stijl, opbouw en indeling. Toen ik de laatste pagina's op mijn laptop had getikt en de eerste hoofdstukken nog eens teruglas, ben ik die opnieuw gaan wijzigen. Ik was er niet tevreden over. Het schrijfproces had me inmiddels dat inzicht gegeven."

'Simpelweg gelukkig' luidt de titel van het boek dat waarschijnlijk komend najaar wordt gedrukt. De eerste bestellingen uit haar vriendenkring zijn reeds binnen. "M'n schrijfcoach leest het verhaal nog eens helemaal door. Met haar suggesties en verbeteringen ga ik daarna met de definitieve versie aan de slag. Ik zoek nog een uitgever. De doop kan even duren."


Voltooiing

Zelf kan ze nauwelijks wachten op de voltooiing. Anne-Marie Kruiper herleeft de tocht bij het uittikken van haar dagboek de 800 kilometer over bergen, heuvels, eindeloze paden en een groene oase, die eindigt bij Santiago de Compostela. Sinds 2002 liep ze met het brandende verlangen om de fysieke en spirituele reis af te leggen rond. "Ik las een boek van Paulo Coelho over de pelgrimage. Hij beschrijft dat intens. Ik voelde meteen dezelfde hartstocht. Dat kwam toen echter niet uit. Onze zoons waren nog jong en mijn man begon een nieuw avontuur met een eigen bedrijf. In 2016 lagen de kaarten anders. De jongens waren zelfstandig en mijn echtgenoot had zijn zaak verkocht. Er daalde rust neer en ik kreeg meer ruimte tot ontplooiing. Nog steeds speelde 'Compostela' door mijn hoofd. Twee ooms waren in 2007 naar Spanje gewandeld en vertelden geestdriftig over hun ervaringen. Ik woonde in Reeuwijk een lezing bij van André Brouwer en hoorde tijdens de boodschappen bij Albert Heijn een vrouw praten over 'Compostela'. Ik heb contact met haar opgenomen, tips genoteerd, wandelingen met rugzak geoefend en ben in mei 2016 met de trein naar Bayonne gereisd."


Fasen

Daarna begon het avontuur in de Pyreneëen. Je kan stellen dat de tocht voor mij drie fasen telde. Je moet eerst wennen aan de fysieke inspanning, daarna kom je heel dicht bij jezelf en je eindigt met spirituele beleving. Bij volle bewustzijn geniet je dan van de kleine dingen, de prachtige natuur en de schoonheid. Galicië was letterlijk een pure ontdekking. De reis heeft me sterker gemaakt en overtuigingskracht gegeven. Als je in je uppie over een 300 kilometer lange hoogvlakte banjert, golven emoties op en neer. Ik heb gehuild, gelachen, mensen van allerlei nationaliteiten ontmoet en mezelf leren kennen. Dat kostte me twee paar nieuwe schoenen en een reeks blaren, maar ik had die bijzondere voettocht nooit willen missen. Het 'waarom' komt nadrukkelijk in mijn boek naar voren. Daarom wil ik niet teveel verklappen. Lees het straks maar, zou ik zeggen."

Anne-Marie Kruiper houdt ook een blog bij. ,,Ik wil belangstellenden de komende tijd graag meenemen op mijn 'schrijfreis' en regelmatig een blog plaatsen over mijn vorderingen tijdens het schrijven van mijn boek.,,In 2002 las ik voor het eerst iets over de 800 kilometer lange pelgrimstocht van St.Jean-pied-de-Port naar Santiago de Compostela. In het maandblad Happinez werd de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho geïnterviewd over zijn pelgrimstocht. Maanden later zag ik per toeval het boek in de plaatselijke boekenwinkel liggen. Ik las het in één adem uit. Ik bedacht me toen hoe geweldig het zou zijn ooit zelf deze voettocht te maken. In de jaren die volgden kwam ik 'toevallig' steeds weer in contact met het verschijnsel 'pelgrimstocht'. Voor mijn verjaardag kreeg ik van vrienden 'Voettocht naar Santiago' van Shirley McLaine. Veertien jaar later kwam mijn grote droom uit."

Pieter van der Laan