Teleurstelling Gemiva over uitstel AZS-plan

schoonhoven • Griet Vries, regiodirecteur van de Gemiva-SVG Groep, is teleurgesteld over het uitstel van de bouw op het AZS-terrein in Schoonhoven. "We zitten met smart op nieuwbouw te wachten."

De raad van de gemeente Krimpenerwaard wees tijdens de laatste raadsvergadering het voorstel van wethouder Leon de Wit unaniem af, omdat het plan in de directe omgeving niet op enig draagvlak kon rekenen. Omwonenden vonden de opzet te massaal, de nokhoogte te hoog en het geheel niet passend in de historische context. De Historische Vereniging en de Archeologische Werkgroep waren niet geconsulteerd in het plan.


Isolatie

Reden om het plan terug te verwijzen naar de tekentafel. "Ik had dat niet verwacht na drie jaar voorbereiding", zegt Vries. "Wij hebben 260 cliënten in de Krimpenerwaard. Het gaat om mensen met een beperking die recht hebben op goede huisvesting. Nu ontbreekt het aan isolatie en moderne voorzieningen. Ik vrees dat we nu zomaar op een jaar uitstel moeten rekenen. Daarmee krijgen we ook de woningmarkt niet in beweging. Na het betrekken van 32 appartementen laten we evenzovele woningen achter voor starters en woningzoekenden. Het is een gemiste kans."


Splitsen

De politieke partijen hebben niets tegen de bouw van een Gemiva-complex. "Daar zit 'm de pijn niet in", meent Willem Schoof, fractievoorzitter van Gemeente Belang Krimpenerwaard (GBK). "Iedereen is te porren voor deze huisvesting, maar daarvoor zal het plan moeten worden aangepast. We begrijpen de frustratie van mevrouw Vries en zullen ons daarom sterk maken voor een snelle aanpak. Wellicht kunnen we het plan tekentechnisch splitsen om het Gemiva-complex eerder te laten bouwen. Daarvoor hebben we steun van de andere partijen nodig. Na het zomerreces moeten we meteen de koppen bij elkaar steken voor een passende invulling."

Schoof wil ook af van de naam 'AZS'. "Dat geeft een negatieve lading. Ik spreek liever over ontwikkeling van het gebied 'Oostelijke Stadsgracht'. Dan heb je ook meteen de historische betekenis in de besprekingen opgenomen."


Pieter van der Laan