Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Vierdaagse van Nijmegen: Afzien op de Zevenheuvelenweg

Hoe leuk de Zevenheuvelenweg voor de één is, zo zwaar is 'ie voor de ander. Dat bleek wel op donderdag, de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Het Kontakt had langs de weg een stand ingericht en ving daar lopers uit de regio op. Zij konden even uitrusten, kregen een appeltje aangeboden en deden hun verhaal. Op deze dubbele pagina foto's van een aantal deelnemers uit de Krimpenerwaard. Ook op de website van Het Kontakt (www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard) staan veel lopers die hun ervaringen wilden delen .


Ries van den Berg (linkerpagina, linksboven) uit Gouderak loopt dit jaar voor de 25e keer mee. Een prestatie van formaat. Hij verwacht ook volgend jaar weer aan de startstreep te staan. "Het is verslavend. Een paar jaar geleden ben ik, net voor de Vierdaagse, met mijn fiets over de kop geslagen. Daarbij brak ik mijn pols. Autorijden ging even niet meer, maar ik wilde zo graag meedoen dat ik de trein heb gepakt." Dat beviel zo goed dat Van den Berg nu elk jaar met het openbaar vervoer naar Nijmegen reist. "Om 6.12 uur stap ik in Gouda in de trein om rond 7.30 uur aan te komen in Nijmegen. Een half uurtje later start ik met lopen. Als ik klaar ben ga ik weer terug naar Gouderak."

Ico de Vries (rechterpagina, rechtsonder) uit Stolwijk is de eerste Vierdaagseloper uit de Krimpenerwaard die over de Zevenheuvelenweg wandelt. Het is voor de 48ste keer dat hij meedoet aan het wandelevenement. Ico was 13 jaar oud toen hij voor de eerste keer meedeed. Nooit sloeg hij over. Zelfs de twee voorgaande jaren, toen hij ernstig ziek was, liep de Stolwijker 'gewoon' mee. "Nu ben ik gelukkig weer beter. Dat geeft me een ontzettende boost."

Gerbert van Beusekom en zijn dochter Yoy (linkerpagina, midden bovenaan) uit Krimpen aan de Lek hadden weinig getraind voor de Vierdaagse van Nijmegen. En dat merken ze. Yoy heeft pijn, het is aan haar gezicht af te lezen. "M'n voeten...het is bijna niet te verdragen. Maar ik ga door!" Eigenlijk zou ze de Vierdaagse een keertje met haar opa lopen. "Dat had ik met hem afgesproken toen ik tien jaar oud was. Het is er nooit van gekomen. Hij zit nu in een rolstoel en kan niet meer meedoen. 'Dan ga ik voor jou lopen', zei ik voor de start tegen hem." Opa blijkt Yoy's grootste fan. "Hij belt iedere avond om te zeggen dat -ie trots is op me. Zelfs als ik zou opgeven, maar dat doe ik natuurlijk niet."

Anneke Willemsen, Henk Heijkoop, Piet Loeve en Mandy de Bruijn (rechterpagina, linksonder) uit Krimpen aan den IJssel lopen de Vierdaagse met elkaar. "Het gaat top", laat Anneke opgetogen weten. "Vorig jaar had ik last van blaren. Nu niet. M'n beide voeten heb ik ingetapet en dat scheelt enorm." Het groepje is iets later van start gegaan. "Mijn schuld, ik heb me vanmorgen verslapen. Maar het is allemaal goed gekomen. De achterstand is alweer ingelopen." De vier verblijven op de Vierdaagsecamping in Lent. Anneke, Mandy en Piet slapen in een tent. Henk, die in zijn woonplaats een speelgoedzaak runt op winkelcentrum Crimpenhof, brengt de nachten door in zijn Intertoys bus. "Speciaal voor de Vierdaagse heb ik er een bed ingezet met een nachtlampje. Het is nogal een bezienswaardigheid: iedereen op de camping wil komen kijken."