Extra zoet water voor Krimpener'waard

krimpenerwaard • Het Rijk en een aantal waterschappen nemen maatregelen om de dreiging van verzilting in West-Nederland het hoofd te bieden. Via een zogeheten Kleinschalige Wateraanvoervoorziening (KWA) wordt zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gehaald. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maakt hiervan gebruik.

Oorzaak van het zoetwatertekort is de langdurige droogte in West Europa. De KWA is in de loop van volgende week volledig operationeel. Gewoonlijk leveren de rivieren meer dan genoeg (zoet)water om in perioden van neerslagtekort aan de vraag te kunnen voldoen, weet woordvoerder Ietske Roest: "Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft diverse inlaatpunten waar we dit zoete water kunnen inlaten. Zo kunnen we in Rotterdam water inlaten uit de Nieuwe Maas en tussen Nieuwerkerk en Moordrecht uit de Hollandsche IJssel. Deze rivieren worden door de Rijn gevoed, met water uit het buitenland."

Verzilting

Als de Rijnafvoer echter laag is, door langdurige droogte in Duitsland en minder smeltwater uit Zwitserland, leveren de rivieren minder tegendruk richting zee. Zeewater krijgt dan meer kans naar binnen te dringen. Roest: "Als die indringing onze inlaatpunten bij Rotterdam en uiteindelijk ook Nieuwerkerk en Gouderak bereikt, dreigt verzilt water te worden ingelaten in het beheergebied van Schieland en de Krimpenerwaard." Rijkswaterstaat regelt de verdeling van water vanuit de grote rivieren over Nederland en stelt het water in dit soort droogtesituaties beschikbaar. Het water wordt dan aangevoerd vanuit een punt waar de zee geen invloed heeft: de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze aanvoer vindt plaats via gemaal De Aanvoerder in Utrecht, dat hier eind jaren tachtig speciaal voor is gebouwd. Sindsdien is dit gemaal tweemaal ingezet: in 2003 en 2011.


Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor het transport van het water richting het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland, dat het water wil gebruiken. Rijnland geeft vervolgens een deel van het aangevoerde water door aan de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard.