• Klaas Dogterom bij de kraan op het voormalige Boeleterrein.
• Klaas Dogterom bij de kraan op het voormalige Boeleterrein. Foto: Floris Bakker

Via water de Krimpenerwaard ontdekken

ouderkerk a/d ijssel • Herinrichting van het Ouderkerkse Boeleterrein kan helpen om de vrijetijdseconomie op en langs de Hollandsche IJssel te stimuleren.

Eigenlijk is er weinig mis met het terrein zoals het er nu ligt. Je kunt er wandelen, zitten aan één van de picknicktafels en de markante blauwe kraan (een stukje industrieel erfgoed) van dichtbij bekijken. "Toch zie je hier maar weinig recreanten", verzucht Klaas Dogterom. Hoe dat komt? "Het is vrij onbekend. En ook de bereikbaarheid is niet zo best. Zo kom je het terrein vanaf het water niet op." Dogterom is bestuurslid van Hollandsche IJssel Altijd Anders, een stichting die begin dit jaar is opgericht om de beide IJsseloevers bekender, aantrekkelijker en beter bereikbaar te maken. Het Boeleterrein is belangrijk in dit verhaal. "Met een nieuwe inrichting kan het uitgroeien tot een strategisch routeknooppunt."

Koppelen

Er liggen volgens Dogterom genoeg kansen. Zeker nu het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard plannen ontwikkelt voor het versterken van de IJsseldijk: het project KIJK. "Je kunt de realisatie van nieuwe recreatieve voorzieningen koppelen aan die dijkversterking. Iets waar het waterschap ook voor open staat. In september zitten we met elkaar aan tafel." Al wandelend op het Boeleterrein wijst Dogterom op alle mogelijkheden. Zo denkt hij aan drijvende aanlegsteigers waar waterrecreanten hun bootje kunnen aanmeren. "Via de Tiendweg kunnen zij al wandelend of op de fiets de Krimpenerwaard ontdekken. En ze willen misschien wel de dorpen in de omgeving bezoeken of er een boodschapje doen." Aanleg van een buitendijks struinpad richting Lageweg staat eveneens op het wensenlijstje. "Daarmee biedt je recreanten de mogelijkheid om de IJssel van dichtbij te beleven." Op het terrein zelf is ruimte voor een uitzichttoren en boothelling. Even verderop, direct naast de loodsen van Houthandel Heuvelman, kan een strandje komen. Ook wordt gedacht aan een 'mooiweerveer' naar de overkant. "Daarmee creëer je een prachtige verbinding tussen Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel - waar de laatste steenovens staan - met de Krimpenerwaard."

Van Duijvendijk

Onlangs hield de stichting een belevingstocht over de IJssel. Aan boord van de historische IJsselaak Den Onthaestingh kregen bestuurders, ambtenaren van provincie en gemeenten te zien en te horen welke kansen er zoal liggen langs de IJssel. Aan de 'Krimpenerwaardse' kant gaat het niet alleen om het Boeleterrein. Ook de ontwikkeling van de oude werf van Van Duijvendijk bij Krimpen verdient wat Dogterom betreft de aandacht. "En in de haven van Ouderkerk is plek voor een museumschip. Verder zou het mooi zijn als er markeringspunten komen op de plekken waar in 1953 tijdens de Watersnoodramp de dijken doorbraken. Op de dijken zelf is dat zichtbaar gemaakt, maar vanaf het water zie je niets." Het idee dat de Hollandsche IJssel enkel een werkrivier is waar enkel binnenvaartschepen gebruik van maken, vindt Dogterom wat achterhaald. "De IJssel is een prachtige rivier waar ik oprecht van kan genieten. Je ziet hier ook steeds meer pleziervaartuigen varen. Dat komt omdat de IJssel onderdeel is van de staande mastroute. Dat de waterkwaliteit, door het baggeren van de bodem en het saneren van de vervuilde zellingen, sterk is verbeterd heeft de aantrekkelijkheid van deze rivier alleen maar vergroot." Hij doet een oproep aan eigenaren van pleziervaartuigen om op zondag 26 augustus mee te varen met de 'Hollandsche IJssel Armada'. "Vanuit Capelle en IJsselstein vertrekken er twee historische schepen richting Gouda (aankomst 14.00 uur). Iedereen is welkom om zich - volgens het principe zwaan-kleef-aan - aan te sluiten."


q www.hollandscheijsselaltijdanders.nl