Plan AZS-terrein terug naar de tekentafel

schoonhoven • Het bouwplan voor de ontwikkeling van het AZS-terrein in Schoonhoven gaat terug naar de tekentafel. Tegen de huidige opzet is niet alleen fel protest van omwonenden, maar ook politiek is er geen draagvlak voor de gepresenteerde opzet.

Dat was aanleiding voor wethouder Leon de Wit om na een korte schorsing het plan in te trekken. Hij gaf daarbij aan dat het college overeenkomstig de opdracht van de raad zich zal blijven inzetten op de realisatie van minimaal 200 woningen voor particulieren en zorgbehoevenden per jaar. "Soms zal daarbij sprake zijn van hoogbouw. Nu wordt er gereageerd op nokhoogten en massaliteit. Bij 'AZS' hoor ik termen als 'te veel' en 'te groot'. Ik denk dat die discussies ook in de toekomst worden gehouden", zei een teleurgestelde De Wit.

Insprekers gaven opnieuw aan dat veiligheid, ontsluiting, grootte en hoogte hen zorgen baren. Ze vonden dat ze onvoldoende gehoord waren bij de totstandkoming van het plan en dat er niets met hun suggesties was gedaan. "Denk niet in het belang van de projectwikkelaar", zei Wendy van Buren. Ook Ronald Verhoef waarschuwde voor een ingreep, die niet meer terug te draaien was. "Ontwaak uit de droom: dit wordt een nachtmerrie."

Ben Peltenburg van de Archeologische Werkgroep verbaasde zich over de gebrekkige communicatie. "Wij bekommeren ons al jaren om de toekomst van het AZS-terrein dat historische betekenis heeft, maar onze inbreng wordt volkomen genegeerd."

De politieke vertegenwoordigers namen de aanbevelingen van de insprekers serieus en pleitten voor zorgvuldigheid. "We hebben niets tegen de komst van een Gemiva-complex of woningbouw, maar dat moet wel worden afgestemd met de omgeving", zei Cees van de Graaf (PvdA). "We willen een doorwrocht plan met respect voor de historische waarden."

Antony Tom (ChristenUnie) vreesde voor een 'Vinexwijkje in een buurtschap'. "Het gaat om een bijzondere locatie. Dit plan is een aanfluiting. We moeten dat opnieuw invullen." Janette Hofman (Lokaal op 1) vond het nemen van een raadsbesluit te vroeg. "Dit plan moet terug naar de tekentafel."