Medaille na redding

schoonhoven/lekkerkerk • Martijn Nobel en Andries Wagenmakers kregen donderdag in het oude stadhuis van Schoonhoven een zilveren medaille van het Carnegiefonds uitgereikt. De twee redden vorig jaar de 2-jarige Eliora de Witte uit een brandende woning in Lekkerkerk.

Het incident gebeurde in de vroege ochtend van 6 juni 2017.
Tijdens de bijeenkomst in het stadhuis in Schoonhoven prees burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard de twee voor hun snelle ingrijpen. Hij noemde Nobel en Wagenmakers 'helden'. "Ze zijn tot twee keer toe de brandende en vol met rook staande woning binnengegaan. En dat met gevaar voor eigen leven. Vandaar dat zij de hoogste onderscheiding van het Carnegiefonds krijgen." Wagemakers, woonachtig in Weesp, reageert bescheiden. "Eigenlijk houd ik niet van al die poespas. Ik vind het vrij normaal dat je iemand helpt die in nood is. Je gaat in zo'n situatie toch niet staan kijken en niets doen?"

Nobel is trots op de onderscheiding. Het hele gebeuren heeft ook op hem een behoorlijke impact gehad. Met name omdat hij het getroffen gezin zo goed kent. "Het duurde maanden voordat hun huis weer bewoonbaar was. Als buurt hebben we geld ingezameld en wat spullen voor ze gekocht. Dit om ze een hart onder de riem te steken."