Lezers schrijven: 'Gemeente rijdt skaeve skaats'

Onbegrijpelijk dat de gemeente Krimpenerwaard de locatie Veerweg in Bergambacht de meest geschikte plek voor de 'asowoningen' vindt.

Het tegendeel is waar: deze plaats is totaal ongeschikt en het kan leiden tot (vreselijke) ongelukken. De geplande locatie grenst bijna aan de in het groen gelegen natuurspeelplaats De Speelpolder, ernaast ligt het buitenverblijf voor de hangjongeren, 'De open container', en in de aangrenzende nieuwe woonwijk loopt het vol met opgroeiende kinderen.
Als omwonenden en/of belanghebbenden schriftelijk bezwaar maken tegen het verlenen van een tijdelijke omgevingsvergunning kan dit onverantwoorde plan nog voorkomen worden.

Paul Diepenhorst,
Traverse 26,
Bergambacht.


Inspectie veenkades

krimpenerwaard • Vanwege de aanhoudende droogte gaan vrijwillige dijkwachten van Schieland en de Krimpenerwaard deze week veenkades inspecteren in het gebied.

Tot nu toe hebben eigen medewerkers van het waterschap inspectierondes gelopen. "Onze dijkwachten gaan nu meehelpen", verklaart dijkgraaf Hans Oosters. In mei en juni is er weinig regen gevallen in Nederland. Daardoor is er sprake van droogte. De aanvoer van zoet water in het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is volgens Oosters nog altijd voldoende. "Wel maken we nu een waterbuffer door water vanuit de rivieren 'binnen te laten'. Zo'n buffer is de voorbereiding voor een periode dat er geen water meer uit de rivieren kan worden gehaald."

Bij langere perioden van droogte inspecteert het waterschap de droogte van gevoelige kades in het gebied. Deze kunnen namelijk, als er te lang geen regen valt, uitdrogen waardoor scheuren kunnen ontstaan. Door de inspecties van de dijkwachten kunnen deze scheuren snel worden opgespoord en hersteld.
Sinds vorige week worden de waterpeilen in het werkgebied van Schieland en de Krimpenerwaard verhoogd. Op verschillende locaties laat het waterschap water uit de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel en de Lek stapsgewijs in. Dit is mogelijk omdat er via de Rijn (die overgaat in de Nieuwe Maas), de Hollandsche IJssel en Lek nog voldoende zoet water aanwezig is. Oosters: "Door extra water uit deze rivieren in te laten, creëren we een (beperkte) waterbuffer in ons gebied om zo te anticiperen op de droogte. Een te laag waterpeil is niet goed voor de natuur, de landbouw en de stevigheid van kades en dijken."


Ondernemersprijs

krimpenerwaard • Network Business Events roept ondernemers uit de gemeente Krimpenerwaard op om mee te doen aan de Ondernemersprijs Midden Holland, waarbij de ondernemer/onderneming van het jaar verkozen wordt. Andere gemeenten die meedoen aan de ondernemingsverkiezing zijn: Gouda, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen. De categorieën waarin de ondernemers behoren uit te blinken zijn: detailhandel & horeca, mkb en grootzakelijk. Per categorie worden drie bedrijven genomineerd. De uiteindelijke winnaars worden op maandag 14 januari in de Goudse Schouwburg bekend gemaakt. Een bedrijf voordragen kan via: r.kuzee@krimpenerwaard.nl.