Huiskamerconcert tussen de bijen

regio • Met beschuit met muisjes werd 15 jaar geleden de geboorte van het vocaal ensemble Cappella Constancis gevierd.

Reden voor de jubileumcommissie van dit regionale koor om deze mijlpaal te gedenken met drie concerten. Op zaterdag 7 juli klinken vanaf 16.00 uur de voornamelijk klassieke klanken bij imkerij 'De Nesse' aan de IJsseldijk Noord in Ouderkerk. Dat is de aftrap van een drieluik. Jannie Boogaers (83) en Hannie Kalkman (61) hebben voor de twintig leden, dirigent Ingrid Kappelle en pianist Jeroen Liedorp ook nog twee concerten in respectievelijk Ouddorp en Ammerstol in petto. Dat laatste optreden in oktober in de hervormde kerk vormt de uitsmijter van het jubileumseizoen.

Bijen
Vooralsnog richt het ensemble zich op het huiskamerconcert tussen de bijen. Een bijzondere plek, geven beide dames toe, maar voor Jannie Boogaers bekend terrein. "Daar haal ik altijd honing voor mijn man. Dat helpt voortreffelijk tegen zijn hooikoorts. In raakte een keer in gesprek met de imker over de activiteiten van Cappella Constancis. Onze dirigent woont dicht in de buurt. De imker heeft een binnenruimte voor een koor. We kunnen er alleen weinig toeschouwers kwijt. Er is een beperkt aantal plaatsen. Daarom roepen we belangstellenden op snel om te reserveren bij de imkerij."

Je kan het koor wel voor een boodschap sturen. De lat ligt hoog bij Cappella Constancis. Naast de wekelijks samenzang op woensdagavond in het Arto Theater in Schoonhoven, oefenen de leden vijf uur in huiselijke omgeving. Hoewel beiden menen dat iedereen klassiek kan zingen, is er toch wel enige oefening nodig om stukken van Verdi, Händel, Strauss en Laundsen te vertolken.

"Dat mag geen drempel zijn", meent mezzo-sopraan Hannie Kalkman. "Ik had geen klassieke achtergrond toen ik me aanmeldde bij Cappella Constancis. Na een stemvormingscursus heb ik de stap gezet, maar daar ben ik heel blij om. Zingen is heerlijk. Je vergeet alledaagse beslommeringen. Er is ook genoeg tijd voor een babbel of een geintje."

Jannie Boogaers zong al heel vroeg als een nachtegaal. De tenor zou haar hobby voor geen goud willen missen. Bovendien profiteert Cappella Constancis van haar doorzettingsvermogen en ideeën. Zo vatte zij eerder het plan op om de gasten van hotel-restaurant Belvedère te vermaken met een diner-chantant.

"Een groot succes en weer eens wat anders dan een concert voor een breed publiek", zegt de gangmaakster lachend.

In de imkerij 'De Nesse' zullen bijen en belangstellenden worden verrast door delen uit de musicals West Side Story en Fiddler on the roof, operettemuziek van Lehar en Strauss en operastukken uit de koker van Gluck en Verdi. "Voldoende variatie voor een vrolijke middag", aldus Jannie en Hannie.

Pieter van der Laan


Vakantie Dorcaswinkel

schoonhoven • De Dorcaswinkel in Schoonhoven is geopend tot en met zaterdag 14 juli. Vervolgens is de voorziening t/m 28 juli gesloten en in de periode daarna alleen open op zaterdag 4, 11, 18, en 25 augustus. Vanaf 28 augustus gelden weer de gebruikelijke openingstijden.