• Het bestuur van AJK Krimpenerwaard.
• Het bestuur van AJK Krimpenerwaard. Foto: Teus van Herk

AJK: trekkerbehendigheidswedstrijd

krimpenerwaard • Het Agrarisch JongerenKontakt Krimpenerwaard heeft voor aanstaande vrijdag een leuke activiteit voor leden en overige belangstellenden gepland: een trekkerbehendigheidswedstrijd.

Secretaris Hanna van der Ham ziet het al helemaal voor zich: agrarische jongeren –mannen én vrouwen- die laten zien hoe handig ze zijn met tractor, shovel en kraan. "De machines worden ter beschikking gesteld door een landbouwmechanisatiebedrijf en zullen worden ingezet bij spellen als autobanden stapelen en balanceren op een wip."

Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden. "Inmiddels hebben zich al twintig mannen en tien vrouwen opgegeven, maar onze doelgroep kennende komen de meeste aanmeldingen op het laatste moment", zegt Hanna lachend.

Bovenal hoopt ze dat de behendigheidswedstrijd als een magneet zal werken op jongelui die in de landbouw werken dan wel er een baan ambiëren. "Als AJK Krimpenerwaard hebben we honderd leden, voor wie we het hele jaar door verschillende bijeenkomsten organiseren. Veelal informatief, zoals avonden over diervoeder, ziektes onder dieren en –heel actueel- fosfaatrecht. De aankomende trekkerbehendigheidswedstrijd is wat luchtiger van aard, maar dient gelijk als een soort netwerkbijeenkomst voor agrarische jongeren."

Zelf komt Hanna ook 'van de boerderij' en is ze inmiddels als zzp-veearts (in opleiding) werkzaam. "Het overnemen van een boerderij was voor mij geen optie en dan is dierenarts een mooi alternatief", zegt ze.

Want boer zijn is anno 2018 –ondanks alle regelgeving en financiële malheur- nog steeds een 'prachtvak' vindt ze. "Je moet er wel positief in staan, anders wordt het een lastig verhaal", beaamt ze. "Het is een manier van leven. Ik kan het nog steeds iedereen aanbevelen."

De trekkerbehendigheidswedstrijd vindt vrijdag 6 juli plaats op het terrein van Loonbedrijf Van Herk en De Jong, aan het Westeinde 58 in Berkenwoude. Aanvang 19.00 uur. Belangstellenden voor de wedstrijd kunnen zich aanmelden bij Arjan Verhagen: 06-12794046.

Robert van der Hek