Mantelzorger krijgt toch begrafeniskosten terug

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard gaat de kosten die Dolf Taekema maakte voor de begrafenis van een man die hij verzorgde toch betalen. Dat laat de gemeente weten in een verklaring.

Taekema, zelf woonachtig in Gouda, verzorgde jarenlang een man uit Bergambacht die geen familie had. Na het overlijden van de man vroeg de mantelzorger om een tegemoetkoming in de kosten van het begraven en het onderhoud van de begraafplaats. Hiervoor bleek, na onderzoek door de gemeente, geen wettelijke mogelijkheid te zijn. De belastingrechter bevestigde dit en gaf aan dat Taekema in zijn zorgzaamheid te ver was gegaan.

Na de uitspraak zocht Taekema opnieuw contact met de gemeente Krimpenerwaard. Na dit gesprek gaf de gemeente een notaris opdracht te onderzoeken of er erfgenamen aanwezig waren (om de kosten op te verhalen, red.) of dat er een erfenis aanwezig was. Dit bleek niet het geval. Het college besloot mede daarom om in deze zaak, uit coulance, de kosten te vergoeden. Dit vanwege de bijzondere omstandigheden waaronder de mantelzorger gehandeld heeft. Burgemeester Roel Cazemier: "We betreuren de ontstane situatie en vinden het erg vervelend dat dit proces zo verlopen is. We willen benadrukken dat we mantelzorgers zeer waarderen. Mantelzorgers vervullen een erg belangrijke rol voor de inwoners van onze gemeente. Ik raad hen echter wel aan zich goed te laten informeren over de rol van de mantelzorger. Het werk van een mantelzorger is namelijk eindig."