College: 'Iedereen kan meedoen'

stolwijk • De wekelijkse bespreking van de besluitenlijst van de gemeente Krimpenerwaard werd voorafgegaan door een heuse teampresentatie.

Burgemeester Roel Cazemier en zijn vijf wethouders maakten van de gelegenheid gebruik om hun portefeuilles toe te lichten. Volgens het college van B en W is er straks genoeg te doen in het poldergebied. Accommodatiebeleid, slappe bodem, bereikbaarheid, waterveiligheid, onderwijshuisvesting en het opknappen van verpauperde bedrijfsterreinen springen er uit. Loco-burgemeester Lavinja Sleeuwenhoek benadrukte dat met de slogan 'iedereen kan meedoen'. "We willen onze inwoners op diverse terreinen de ruimte geven. Betrokkenheid is de sleutel tot succes."


Zelf steekt ze veel energie in harmonisatie van het beleid voor sportaccommodaties. "Het is nu een lappendeken. Wij moeten aangeven aangeven wat wij willen. Eigenaars en gebruikers kunnen hun wensen kenbaar maken. Dat overleg moet na inventarisatie leiden tot diverse compromissen. Daar zijn we dus wel even zoet mee." De slappe bodem is een eeuwig punt van aandacht. Naast proeven met aangepaste landbouw is er ook nog het inrichten van natuur op agrarische percelen. Wethouder Jan Vente - voorheen reeds actief met de uitvoering van de Gebiedsovereenkomst Veenweiden - moet met boeren om de tafel om 2.250 hectaren los te troggelen voor natte natuurontwikkeling. Een strikte overheidsopgave waarmee je geen vrienden maakt en wordt voorafgegaan door een brief over mogelijke onteigening. "De afdeling Grondzaken van de provincie gaat hiermee aan de slag. In het raadsbesluit zijn taken en verantwoordelijkheden vastgelegd."


Lobby

Ria Boere houdt niet alleen de financiën goed in de gaten; ze zal zich ook ontfermen over de door professor Riek Bakker geschreven Strategische Visie. Voormalig minister Sybilla Dekker is haar gesprekspartner. "Het optrekken met twee gemeenten en een lobby naar Den Haag zal dat het nodige overleg vergen." Nieuwkomer Bert Bening werkt zich met ambtelijke steun in op de werkgebieden cultuur, ICT en energietransitie, terwijl zijn Haastrechtse dorpsgenoot Leon de Wit zich buigt over ruimtelijke ordening. Vooralsnog staat de bouw van 200 woningen per jaar met hoofdletters in zijn agenda. Burgemeester Roel Cazemier heeft burgerparticipatie op zich genomen.


Pieter van der Laan