Wereldwinkel viert 20-jarig bestaan

schoonhoven • Wereldwinkel Schoonhoven bestaat 20 jaar en viert dit met kortingsacties. Daarnaast krijgen klanten tussen woensdag 13 juni en zaterdag 16 juni een gratis sleutelhanger met het logo van de Wereldwinkel.

Het waren enkele raadsleden die in 1998, tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Schoonhoven, de vraag stelden of er een Wereldwinkel kon komen in Schoonhoven. Toenmalig wethouder Marry Holst gaf aan dat de gemeente Schoonhoven het initiatief graag wilde ondersteunen. Reden voor een team van vrijwilligers om zich bezig te houden met het opzetten van Wereldwinkel Schoonhoven.

In juni 1998 was het zover en konden zij, na het oprichten van een stichting, beginnen met de verkoop van artikelen uit de derde wereld. Dat gebeurde toen nog op zaterdag in het Dienstencentrum aan het Doelenplein. Al snel werd duidelijk dat een echte winkel tot beter omzetten zou leiden. Reden om na één jaar te verhuizen naar een winkelpand aan de Koestraat 57. Nadeel van dit pand was dat het net buiten het winkelcentrum lag, waardoor de omzetten bescheiden bleven. Na amper twee jaar werd de stap genomen om de Wereldwinkel te vestigen aan de Lopikerstraat. Eerst op nummer 24 en na zes jaar aan de overzijde in het oude postkantoor op nummer 11A.

De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. In de gewone handel blijven zij vaak onzichtbaar en ongehoord. En verdienen ze met hun werk een ongeregeld inkomen waar ze met moeite van kunnen bestaan. Dankzij de Wereldwinkel kunnen de makers een beter bestaan opbouwen.