Actiemiddag voor bedreigde haaien

bergambacht • Groep 8 van basisschool Kiezel en Kei organiseert een actiemiddag voor het Wereld NatuurFonds. De opbrengst is specifiek bestemd om bedreigde haaien te beschermen.

Tygo Anker (11) is een van de leerlingen, die in de organisatie zitten. "Het idee kwam van mijn klasgenoot Bram. Hij houdt erg van dieren en wilde iets organiseren voor het Wereld NatuurFonds. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de haaien."

Deze dieren, waarvan slechts enkele soorten gevaarlijk zijn voor de mens, worden behoorlijk bedreigd. Volgens WNF vangen mensen per jaar minstens honderd miljoen haaien voor hun vinnen, vlees of kraakbeen. Dat zijn drie haaien per seconde. 'Hiermee brengen we de toch al zo kwetsbare balans van het leven in de oceaan – die ook voor de mens zo belangrijk is – in groot gevaar. De haai is namelijk een belangrijke schakel in veel onderzeese ecosystemen', aldus WNF.

De sponsorloop vindt woensdag 16 mei vanaf 13.30 uur plaats op het sportcomplex van vv Bergambacht. "Kinderen lopen rondjes op het voetbalveld, waarbij ze zich laten sponsoren door familie, vrienden en kennissen. Maar daarnaast organiseren we ook een marktje, waarbij we overtollig speelgoed verkopen, en hebben we eten en drinken in de aanbieding."

Tygo en zijn klasgenoten hopen dan ook dat veel andere kinderen en ouders een kijkje komen nemen. Voor dat doel hangen ze posters in het hele dorp op. "Want hoe meer we verkopen, hoe hoger de opbrengst en hoe meer haaien er beschermd kunnen worden."


Foute Cross

lopik • Het familie-autosportevenement De Foute Crosse begint donderdag 17 mei met de verkiezing van mooiste auto. De entree is gratis.

Op vrijdag 18 mei, zaterdag 19 mei en maandag 21 mei worden er verschillende autocrosswedstrijden gehouden, onder andere de bekende Lopik 500, maar ook de Bangers, Bangerstox, Caravanrace enz. Nieuw dit jaar is de achteruitrijrace. Het feestplein is alle dagen geopend. Daar is onder meer kettingzaagkunst te zien, brandt het kampvuur en kunnen bezoekers dansen in de containerdisco. Verder zijn hier het Foute Kroegie, de mobiele piercingstudio en de Foute Kapper te vinden. Ook voor kinderen is hier van alles te doen. Zo is er een kinderboerderij, een kinderzweefmolen en een trampoline.

Op zondag is de entree gratis en is er de wedstrijd 'Sterkste Team van Midden Nederland'. Op het buitenpodium is er livemuziek van onder andere Snollebollekes, Danny Pandero en KalibeR.

Alle informatie is te vinden op de website: www.foutecross.nl