• Nog één ploeteren door de bagger voor het goede doel.
• Nog één ploeteren door de bagger voor het goede doel. Foto: Adri Verhoeven

Local Heroes Obstacle Run sluit in stijl af

stolwijk • Over de populariteit van de Local Heroes Obstacle Run (LHOR) bestaat geen twijfel. Het evenement in de polder rond Stolwijk was binnen drie uur uitverkocht.

De organisatie kan echter niet meer dan 700 deelnemers behappen. "We zouden wel duizend lopers kunnen inschrijven, maar het houdt een keer op", zegt bestuurslid Coen Wouda. "We krijgen nog steeds telefoontjes, maar ik moet iedereen teleurstellen."

Het zegt iets over de combinatie van sfeer, gezelligheid en natuurlijk sportiviteit, waarbij de bijdrage voor onderzoek naar kanker uiteraard een voorname rol speelt. In de afgelopen vier jaar heeft de stichting een slordige 60.000 euro overgemaakt naar het KWF. Niettemin besloten de bestuursleden Marloes van den Heuvel, Carola Versluis en Coen Wouda dat dit de laatste 'Run' wordt. Na 2 juni valt het doek. "Het vergt heel veel tijd en energie om het verhaal compleet te krijgen. Het draait om vergunningen, vrijwilligers, sponsors, publiciteit, opbouwen, afbreken; noem maar op. Je overlegt een draaiboek van 35 kantjes en je bent zomaar drie uur met ambtenaren in gesprek. 'Veiligheid' en 'verantwoordelijkheid' zijn dan de meest gebezigde termen. Heel begrijpelijk uiteraard. Gelukkig zijn er bij ons in de afgelopen vier jaar weinig noemenswaardige voorvallen geweest, maar het blijft mensenwerk."

Marloes van den Heuvel stond in 2013 aan de basis van de LHOR. Diverse leden van haar sportschool namen toen deel aan hinderniswedstrijden in den vreemde. "Vikingraces werden een hype. Ik vond dat Stolwijk ook zoiets uit de grond kon stampen. Dit dorp telt immers veel vrijwilligers en een sterke samenhang. Het was ook geen probleem om een eerste editie te organiseren met zo'n 250 deelnemers. Dat werden er al snel meer. Het verbaast ons niet dat we nu aan het maximum zitten. Wel keken we op van de vroege, massale aanmeldingen. 's Ochtends tussen 6 en 9 uur verwacht je geen piek."

Toch bemerkte het stichtingsbestuur enige sleet. De formule bleef al die jaren grotendeels intact. Het kostte intussen meer tijd om alles voor elkaar te boksen. "En je wilt ook niet steeds dezelfde sponsors aanschieten die al zoveel doen voor het dorp", zegt Marloes. "Daarom is vijf een mooi aantal om de knop om te draaien." Het trio wil uiteraard in stijl afsluiten. Het lustrum kent een aantal creatieve verrassingen, die niet worden prijsgegeven voor 2 juni. "De deelnemers moeten er lol aan beleven. Het is ook geen wedstrijd, maar een uitdaging waarbij velen langs een emotionele achtbaan gaan. Kanker komt in vrijwel elke familie voor en anders kent iedereen wel een goede vriend of vriendin die door deze sluipmoordenaar wordt belaagd. Er wordt soms een traantje gelaten na afloop van de Run." Zelf zal Marloes het waarschijnlijk ook niet droog houden op 2 juni. "Het is toch iets waar we onze ziel en zaligheid in hebben gestopt. Wellicht komt er ooit een herhaling."