• Liang Kam voor De Oude Apotheek, van waaruit hij werkzaam is.
• Liang Kam voor De Oude Apotheek, van waaruit hij werkzaam is. Foto: Stephan Tellier

Primeur in strijd tegen hackers

schoonhoven • Bedrijven in de Krimpenerwaard krijgen een primeur in de strijd tegen hackers en ransomware. Het Schoonhovense ict-bedrijf Kamnet Solutions heeft software ontwikkeld waarin gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie om hackers buiten de deur te houden.

De nieuwe software wordt vooralsnog alleen in de Krimpenerwaard aangeboden. ICT-ondernemer Liang Kam spreekt eigenlijk liever niet van software. Hij benadrukt dat DoubleBackUp meer een service is dan alleen een softwarepakket. En dat is precies ook de reden waarom Kamnet Solutions de dienst alleen nog in de Krimpenerwaard aanbiedt. "We leveren, behalve de software, namelijk ook de hulptroepen die de klant uit de brand helpen als het noodlot toeslaat. Dat maakt landelijke dekking nu nog onmogelijk."

DoubleBackUp maakt niet alleen back-ups. Het houdt ook ransomware buiten de deur. Door gebruik te maken van artificiële intelligentie (ofwel kunstmatige intelligentie, waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen) is het in staat om zelfs de nieuwste ransomeware een stok in de spaken te steken. "Dat is belangrijk, want meestal gaat het fout wanneer criminele hackers een nieuwe versie introduceren. De bestaande virusprotectiesystemen hebben dan namelijk tijd nodig om een nieuwe verdedigingswal op te werpen. Ons systeem niet. DoubleBackUp leert zelf verdachte handelingen te herkennen en trekt meteen aan de noodrem."

En als het onverhoopt toch nog misgaat, dan lukt het de hackers niet de data 'te gijzelen'. Zoals de naam doet vermoeden, maakt DoubleBackUp namelijk permanent kopieën van data. Die worden opgeslagen in een beveiligde omgeving, op kantoor en in de cloud. "De tijd dat data kwijt kon raken of gegijzeld kon worden, is hiermee voorbij", aldus Kam. "Ondernemers zijn beschermd tegen ransomware, brand, waterschade, inbraak en alle onheil die je maar kunt bedenken."

Kam is op het idee gekomen om DoubleBackUp te ontwikkelen toen hij ontdekte hoe kostbaar het is om grote hoeveelheden data veilig op te slaan. "Voor MKB-ers zijn de bestaande diensten vaak onbetaalbaar. Met DoubleBackUp wil ik een betaalbaar en veilig alternatief op de markt brengen. Dat is urgent want ook de kleinere ondernemingen en zelfs particulieren krijgen steeds vaker te maken met ransomware. Databeveiliging is bittere noodzaak geworden." Zie voor alle informatie:
www.kamnetsolutions.nl