Kees de Haan: countryliefhebber voor zijn 'wall of fame'.
Kees de Haan: countryliefhebber voor zijn 'wall of fame'. Foto: Jan Timmer

The Good Brothers touren voor 40e keer door Europa

Kees de Haan houdt van pure country

schoonhoven • Countrymuziek en Kees de Haan: ze vormen al tientallen jaren lang een hechte combinatie.

"Ik begon ooit met schrijven over deze muziek en de bands in het genre", vertelt hij. "En later kreeg ik een muziekprogramma op de lokale zender waarin ik country draaide. Al vrij snel ontwikkelde ik een voorkeur voor Canadese countrymuziek. Die versterkte zich nadien alleen maar. Veel Amerikaanse country uit Nashville is zo langzamerhand verworden tot pop. Daar heb ik niet zoveel mee. Het is te glad, te gepolijst. Moet je nagaan: er is tegenwoordig zelfs country-rap op de markt. Ik ben meer van de stijl van weleer. Die mag van mij overigens best in een modern jasje gegoten zijn, hoor, als de roots maar aanwezig zijn."

Vriendschap

Bij The Good Brothers herkent Kees de Haan die traditie volop. De drie Canadese broers leerde hij kennen in 1988 tijdens een bezoek aan Canada. "De mannen vroegen mij of ik een tour door Nederland voor ze wilde organiseren. Hoewel ik nul ervaring had met dat soort dingen, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Ik regelde negen optredens voor ze, met alles eromheen. Die eerste tournee was meteen een succes. En het leidde tot meer. The Good Brothers komen nu nu alweer voor de 40e keer naar Europa. Dat zegt wel wat, denk ik. En misschien nog wel mooier: er is een prachtige vriendschap ontstaan tussen hun leider Bruce en mij. Hij is mijn beste vriend."

Hobby

Het succes van de Good Brothers-tours leidde ertoe dat Kees de Haan steeds meer verzoeken kreeg van Canadese bands met Europese aspiraties. "Ik heb onder de vlag van Crossroads Music - want zo heet mijn bureau- inmiddels ruim 200 van die trips georganiseerd. Dat doe ik puur uit hobby. Onbetaald. Als The Good Brothers in Nederland speelt, ben ik er altijd bij. Wanneer ze in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk optreden, blijf ik meestal thuis. Simpelweg omdat dat niet in de planning valt bij mijn andere activiteiten, zoals mijn radioprogramma en mijn voorzitterschap bij RTV Krimpenerwaard."

Amicitia

De Europese jubileumtour van The Good Brothers begint vandaag - 15 mei- en duurt tot en met 21 mei. Op Tweede Pinksterdag vindt in Amicitia te Lekkerkerk het laatste van in totaal vijftien optredens plaats. Kaarten kosten een tientje. Wie een meet & greet in combinatie met concert én diner kan waarderen betaalt 29,50 euro. Reserveren kan via tel. 0180-661667 en/of 06-38181744. "Het publiek mag vanaf 15.30 uur rekenen op een prachtmiddag vol kwaliteits-country, folk, bluegrass, Keltische en Schotse songs en nummers als 'Come a little bit closer' en 'The Wild Rover'", verzekert Kees de Haan. "Kortom, het wordt weer een bijzonder optreden met een band die in Canada werkelijk alles gewonnen heeft wat er te winnen valt op countrygebied, waaronder acht Juno Awards, opname in de Canadese Country Music Hall of Fame en -onlangs- The North American Hall of Fame. The Good Brothers omschrijven hun muziek als Good Time Music en daarmee wordt de lading op een uitstekende manier gedekt. Zij voelen perfect aan wat het publiek wil en weten dat als geen ander naar hun hand te zetten."

Kees de Haan, die ooit Ilse de Lange bijstond tijdens de eerste vijf jaar van haar loopbaan en ook vriendschappelijke banden onderhoudt met de befaamde countryband South Mountain, hoopt nog een tijd actief te blijven met Crossroads Music. "Maar tegelijkertijd ben ik ook wat aan het afbouwen. Ik word nog vaak benaderd door tal van bands, die ook aan de overkant van de grote plas concerten willen geven, maar ik houd de boot en beetje af. Ik word toch ouder, hè. Je moet niet meer alles willen."

Jan Timmer