'Ze heeft ons besodemieterd'

krimpenerwaard • Het is hommeles tussen Pro Krimpenerwaard en Saskia van Rooy. Die laatste heeft de partij verlaten en gaat verder als eenmansfractie onder de naam 'Dierbaar Krimpenerwaard'.

Ad Struijs, fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard, heeft er geen goed woord voor over. De afsplitsing van nog niet beëdigd raadslid Saskia van Rooy, die per direct 'Dierbaar Krimpenerwaard' heeft opgericht, was wel het allerlaatste dat hij had verwacht. Het is bij Pro Krimpenerwaard ingeslagen als een bom. "Ze heeft ons besodemieterd. Er waren afspraken gemaakt over haar rol als lijstduwer. Daar heeft ze misbruik van gemaakt."

Bizar
Struijs noemt de ontwikkeling 'bizar'. "Saskia van Rooy heeft nooit aangegeven dat ze een plek in de raad ambieerde. Ze stond als nummer 16 op de kandidatenlijst. Pro Krimpenerwaard heeft haar gesteund toen ze als beschermster van de zwanen de buitenwacht liet zien hoe het er aan toeging in de polder. Daarmee heeft ze ook namens Pro Krimpenerwaard 242 stemmen vergaard."

Volgens Struijs is er tijdens de fractievergadering bij haar aangedrongen om af te zien van de wettelijke mogelijkheid om met voorkeurstemmen een raadszetel op te eisen. Struijs: "Daarop vroeg ze bedenktijd en vervolgens hebben we niets meer van haar gehoord. Ik heb via de media moeten vernemen dat ze een eigen partij heeft opgericht. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit met voorbedachte rade heeft gedaan. Pro Krimpenerwaard is gebruikt als springplank."

Struijs is van de plan om de zaak aan te kaarten bij bevoegde instanties. "De kieswet moet snel worden gewijzigd. Er zijn vaker problemen met afsplitsingen en splinterpartijen."

(Zie pagina 3 voor de reactie van Saskia van Rooy)