• Simon Brandse is groothandel SB Wines begonnen.
• Simon Brandse is groothandel SB Wines begonnen. Foto: Jan Timmer

Wijnen die aansluiten bij specifieke wensen

Simon Brandse begint SB Wines

bergambacht • Eigenaar en registervinoloog Simon Brandse geldt als een ervaren man in de wereld van de wijnen. De voorbije twaalf jaar verzorgde hij de wijninkoop en het samenstellen van de wijnkaart voor het Van der Valk-concern, een job die hem contacten opleverde met de beste wijnhuizen en een verdere verdieping van zijn kennis bracht. Pré's die hij nu toepast als zelfstandig ondernemer.

"Ik voelde dat het tijd werd om op eigen benen te gaan staan", glimlacht de vriendelijke inwoner van Bergambacht. "En waar kun je dan beter starten dan in je eigen Krimpenerwaard, een gebied met een mooie diversiteit aan horecazaken en een bloeiend bedrijfsleven. Er zit veel potentie in deze regio, zeker ook als het gaat om wijnen die precies aansluiten bij de specifieke wensen van de consument."

SB Wines werkt nauw samen met het gerenommeerde, in Maastricht gevestigde, Vojacek Wijnen. "Vojacek heeft een grote expertise als het gaat om Franse wijnen, mijn specialismen liggen vooral in Italië en Spanje. Ik ken zo'n beetje alle goede wijnhuizen vanuit de praktijk en kan me uitstekend inleven in de wensen van de consument. Zo kan ik van eetcafé tot sterrenrestaurant tot in detail adviseren over de wijnkaart. De meeste horecaondernemers willen een bepaalde mate van exclusiviteit als het om hun wijnaanbod gaat. Dat is logisch en daar houd ik zeker rekening mee. Ook de prijs-kwaliteit verhouding is van groot belang. Wij bieden flessen aan vanaf 3,75 euro exclusief BTW tot aan enkele honderden euro's. Eén ding staat vast: de kwaliteit is altijd goed, ook bij de goedkopere soorten."

Volgens Simon Brandse is er de laatste jaren veel veranderd in de wereld van de wijn. De klimaatverandering heeft daar alles mee te maken, stelt hij vast. "Door de stijging van de gemiddelde temperatuur zie je verschuivingen plaatsvinden inzake de wijnbouw. Die heeft absoluut consequenties. In gebieden waar het tegenwoordig twee graden warmer is dan vroeger doen bepaalde druivensoorten het niet langer goed of juist wel. Nederland is daar een treffend voorbeeld van. Je ziet hier door de temperatuurstijging meer wijnbouw ontstaan."

Het meest genieten van alle heerlijkheden doet Simon Brandse in Italië. "Het land met de meeste druivenvarianten", weet hij. "En elk gebied heeft wijntechnisch zijn charme. In Frankrijk blijven Bordeaux, Bourgogne en Champagne deprestigegebieden, maar is ook de Languedoc-Roussillon een regio die weergaloze wijnen voortbrengt. Het is mijn missie om het beste van al die werelden te koppelen aan de wensen van de consument."