• Hanny van den Oever met haar kleinzoon Boaz.
• Hanny van den Oever met haar kleinzoon Boaz. Foto: aangeleverd

Hanny stopt als kraamverzorgster

bergambacht • Na 45 jaar en meer dan 1.500 baby's zet kraamverzorgster Hanny van den Oever-Borstje (65) uit Bergambacht er een punt achter.

Als laatste kraamde Hanny bij haar eigen dochter in Lekkerkerk. Die is kort geleden bevallen van haar vijfde kind: zoon Boaz. "Dat blijft toch bijzonder hoor, kramen bij je eigen kleinkinderen. En mooi ook om zo mijn werk te beëindigen." Hanny wist van kleins af aan dat ze kraamverzorgster wilde worden. Als kind liep ze al hele dagen rond met poppen. "Toen al riep ik dat ik later voor baby's wilde zorgen. En dat is dus ook gebeurd."

Op 1 september 1972 - Hanny was 19 jaar – begon zij met haar opleiding. Drie maanden lang verbleef ze in een internaat in Baarn, waar alle leerlingen theoretisch onderwijs volgden. Vrijwel direct hierna ging Hanny aan de slag bij haar eerste gezin. "Je werd echt in het diepe gegooid. Ik kon mijn docent altijd bellen, maar je was toch redelijk op jezelf aangewezen."

Het was hard werken in die beginjaren. Tien uur per dag kraamzorg voor tien dagen was heel normaal. "Een moeder lag tien dagen in bed en jij verwende haar en hielp met de verzorging van de baby. Dat is nu toch wel anders hoor. Tegenwoordig zijn vrouwen veel zelfstandiger. In no time lopen ze alweer rond."

Hanny woonde destijds met haar gezin in Alblasserdam. Ze kraamde vooral bij gezinnen in de eigen woonplaats en omliggende plaatsen als Nieuw-Lekkerland, Gorinchem en Sliedrecht. "Ik reed altijd op de brommer, want tot mijn 35ste had ik geen rijbewijs. Vooral in de winter was dat best koud." Ze kwam bij boerengezinnen met soms wel dertien kinderen. Een hele uitdaging. "Dan had je bergen was en strijk en liep je op de klompen van de boerin de tuin in om groenten te oogsten."

Hanny werkte haar werkzame leven voor één werkgever: Kraamzorg de Waarden. Spijt heeft ze daar nooit van gehad. "Ik heb destijds juist bewust voor dit kraambureau gekozen, omdat ik graag bij buitenlandse gezinnen wilde kramen. Die mensen hebben ook recht op goede zorg. Soms verliep de communicatie wat stroef, maar met handen en voeten kwamen we er altijd wel uit."

Na haar overstap in 1990 naar het kantoor in Gouda hielp ze vooral baby's en gezinnen in de Krimpenerwaard. Met veel van die gezinnen heeft ze nog altijd contact. "Ik krijg elk jaar aardig wat kerstkaarten", lacht ze.

Hoewel ze vanwege haar gezondheid iets eerder moest stoppen, gaat Hanny haar werk wel missen. "Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Als moeder na tien dagen hersteld was en het ging goed met de baby zat het erop. Dat gaf me altijd zo'n fijn gevoel, daar doe je het voor. Voor mij was het ook meer hobby dan werk."

Op 18 april gaat Hanny officieel met pensioen. Wie haar een kaartje wil sturen, kan dat doen naar: Arend van Arkellaan 21, 2861 JA in Bergambacht.